Rodiče prosadili zrušení konkurzu na ředitelku pražské školky

Praha - Radnice Prahy 5 zastavila pod tlakem obyvatel Barrandova výběrové řízení na post ředitelky tamní mateřské školy. Chystaná výměna vedení školky v režii politiků a úředníků vyvolala obrovské emoce a lidi z Barrandova mají podezření, že byla zmanipulovaná.

Většina městských částí vypsala na základě novely školského zákona konkurzy na posty ředitelů základních a mateřských škol, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Zatímco například Praha 8 vybírá nové ředitele jen na školách, kde jsou na ně stížnosti, pátá městská část výběrová řízení zorganizovala bez výjimek plošně. „Tak, abychom zjistili, který ředitel odpovídá současným nárokům na školství,“ tvrdí starosta městské části Praha 5 Radek Klíma.

Do konkurzu byla zahrnuta i mateřská škola v Lohniského ulici na Barrandově, které současná ředitelka šéfuje už 14 let. Školka patří do řetězce takzvaných zdravých školek a sbírá jedno ocenění za druhým i kvůli integraci postižených dětí. Rodiče proto nechápou, jak školská komise mohla doporučit radním jinou kandidátku na post ředitelky, a začali se bránit peticí. „Naše školka je výjimečná hlavně tím, že nabízí neuvěřitelné možnosti integrování různě postižených dětí,“ tvrdí zástupkyně rodičů Daniela Voráčková.

Radnice by měla z podnětů rodičů nebo učitelů umět rozlišit, kde jsou výběrová řízení potřebná, a kde nikoliv. Na nátlak rodičů proto vedení radnice od této konkrétní výměny upustila. Zatím neví, zda vypíše nový konkurs. Rodiče se ale pro takový případ chtějí pojistit. Požádají o zřízení školní rady, aby mohli do volby ředitelky v budoucnu oficiálně zasahovat.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod