Mirovice bojují o svou školu, je jí sto deset let

České Budějovice – Škola v Mirovicích na Písecku slaví sto deset let své existence. Byli u toho i někdejší žáci a učitelé. Kromě vzpomínek však byly slyšet také obavy. Pokud úředníci zvýší povinný počet žáků ve třídě, tak se škola podle slov starosty dalšího výročí nedožije.

Růžena Soukupová v Mirovicích učila němčinu a ve školní kronice je dokonce i její svatba. Na oslavě byla nejstarší pamětnicí. Je jen o dvacet let mladší než škola. „Tělocvična tady nebyla, to se chodilo ven na procházky, cvičilo se venku,“ vzpomíná bývalá učitelka Růžena Soukupová. „My jsme byli ve třídě celkem lotříci. Třeba jsme do kamen nasypali střelivo, které jsme posbírali po polích. Tak jsme dostali pár pohlavků a bylo to vyřešené,“ směje se bývalý žák Miroslav Šupčík. „Tehdy se učilo ve dvou třídách, pak se žáci přestěhovali do několika dalších. Musím říct, že osvícení mirovičtí radní chtěli vybudovat školu a dlouhodobě na tom pracovali,“ říká ředitel ZŠ a MŠ Mirovice Zdeněk Jelínek.  

Úctyhodného výročí se škola dočkala jako nová. Dlouho byla v havarijním stavu a na rekonstrukci radnice sháněla peníze deset let. O její budoucnost má ale město obavu pořád. „Ministerstvo pořád vymýšlí nové věci. Zajistit, aby bylo ve třídě nejméně dvacet čtyři žáků, to je špatné rozhodnutí,“ kritizuje ministerské opatření starosta obce Zdeněk Bárta. 

Letos do školy chodí sto sedmdesát devět dětí a dojíždějí z osmnácti obcí. V roce 1972 jich škola měla dokonce jen sto dvacet devět. Naopak nejpřeplněnější byla v roce 1945. Žáků měla třikrát tolik. Vedení školy i města doufají, že ministerstvo své plány s venkovskými školami přehodnotí. Už se kvůli tomu chystají oslovit i čerstvě jmenovaného ministra.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)