Exekutor majitelce zabavil i psy, mohou jít do dražby

Holice (Pardubicko) - Zabavil majetek a k tomu si ještě odvezl dva psy - tak vypadal nevšední postup exekutora v Holicích na Pardubicku. Advokát majitelky považuje postup exekutora za nemorální. Současný právní řád však na psa pohlíží stále jako na věc a tudíž jeho zabavení povoluje.

Třetí den se paní Čapková snaží, aby získala psy zpět, nebo aby je mohla alespoň navštívit. Neví, kde psi jsou, ani kdo a jak se o ně stará. Exekutor ji ujistil, že o ně pečuje odborník a že zvířata jsou v dobrém stavu.

Paní Čapkové zabavili ročního ridgebacka Natana a devítiletého jezevčíka Čendu stejně jako desítky věcí v jejím domě. „Ti museli mít tak strašný stres, protože cizí lidi je odvlečou, cizím autem a teď jsou v cizím prostředí. Jsou na mě závislí a já jsem závislá na nich,“ řekla majitelka psů.

Reportáž Vlastimila Weinera a Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Je pes věc, nebo není?

Advokát majitelky považuje postup exekutora Jana Jindry z Turnova za nemorální. A odkazuje na občanský zákoník, platný, ale účinný od roku 2014, podle kterého pes není věcí a není možné ho zabavit. „Ta zvířata jsou týrána. Zcela nepochybně,“ říká advokát Jiří Všetečka, zástupce V. Čapkové.

Podle Exekutorské komory zabavují exekutoři psy jen zřídka. „Byl přítomen i věřitel a on sám vznesl nárok na to, že psi mají být zabaveni. Jelikož se jednalo o nárok zákonný, exekutor tomuto návrhu vyhověl,“ uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory. „Současný právní řád nahlíží na psa jako na věc, a proto není vyloučené psa zabavit a v rámci exekuce zpeněžit,“ uvedl Jan Čipera, místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové. Od roku 2014 to už zřejmě možné nebude.

Do exekuce se paní Čapková dostala tím, že se zaručila za půjčku svému známému, a ten zkrachoval. Jestli psy exekutor majitelce vrátí, nebo je dá do dražby, je teď pouze na něm. Pokud by šli do dražby, mohl by si je koupit třeba někdo z příbuzných paní Čapkové.