Velké Meziříčí vyděsil planý poplach

Velké Meziříčí – Kvůli planému evakuačnímu poplachu, který vyděsil obyvatele Velkého Meziříčí, budou teď na Vysočině prověřovat varovný systém obyvatel a poplašné sirény. Ve městě právě dnes rozhodli, že poškozený systém čeká oprava.

Půl hodiny po silné bouřce se ze všech amplionů ve městě začal ozývat poplach. Systém poškozený úderem blesku se sám spustil a automaticky vyzýval lidi k opuštění domovů. Trvalo 20 minut, než se ho podařilo utišit. „Lidé logicky reagovali nervózně, byli vyplašení a všichni se ptali, co se děje,“ uvedl starosta města Radovan Necid (ODS).

Ještě před tím, než se z amplionů ve městě začala ozývat hlášení o evakuačním poplachu, stačil blesk zničit i hodiny na kostelní věži nebo vyřadit většinu počítačů ve městě. Teď se počítají škody, jen na majetku radnice přesahují 200 tisíc korun. „Náboj se svezl po anténě do GSM modulu a spustilo se varovné hlášení,“ vysvětlil správce informačních technologií MÚ Velké Meziříčí Jiří Kratochvíl.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní komise velkomeziříčské radnice v pondělí přijala několik opatření, která by napříště něčemu podobnému měla zabránit. Případem se chtějí podrobně zabývat i hasiči a prověřovat svoje varovné systémy budou i v dalších městech. „Pan starosta chce tuto situaci probrat jako zvláštní bod,“ potvrdil Jiří Novák z Odboru informatiky a krizového řízení Města Třebíč a mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová doplnila: „Takovou událost jsme doposud nezaznamenali. Je pro nás spíš vodítkem, na co ještě si dát pozor.“

Ve Velkém Meziříčí změní také systém volání na krizové telefony. Incident poukázal i na jejich nedostatky.