Tatra a Hans Ledwinka – nerozlučná jména připomíná výstava

Ústí nad Labem – Hanse Ledwinku a jeho dílo představuje svou nejnovější výstavou Muzeum města Ústí nad Labem. Hans Ledwinka byl automobilový konstruktér spojovaný zejména s automobilkou Tatra. Z jeho pera pocházel například slavný typ 77 a 87. Vděku se však Ledwinka nedočkal, po druhé světové válce přišel jako obyvatel Sudet o majetek, byl označen za vlastizrádce, uvězněn a poté odešel do Západního Německa.

Ledwinka v období první republiky prosadil v automobilce Tatra konstrukci aerodynamických vozů inspirovanou zejména německým Rumplerem. Tvary vycházely z leteckého průmyslu. Unikátní byla jeho konstrukce tzv. páteřového rámu s nezávislým zavěšením kol, který se osvědčil nejenom u osobních, ale zejména u nákladních vozidel.

Zatímco Hans Ledwinka hnil ve vězení, jeho dílo dělalo dobré jméno Československu, když Tatrou 87 objížděli cestovatelé Hanzelka se Zikmundem svět. Ledwinkovým dílem ovšem nebyl pouze tento vůz, některé jeho technické vynálezy používají světové automobilky dodnes. „Pro dějiny automobilového průmyslu je to opravdu významná osoba,“ podotkl ředitel ústeckého muzea Vladimír Cettl.

Osudnou se Ledwinkovi stala jeho válečná činnost. Auta konstruoval bez ohledu na režim a vozy zdokonaloval i během války, kdy Tatru zabrali Němci. Podle historiků to však nebyl projev sympatií k nacismu, ale nezkrotné pracovní zapálení. Ledwinkovo nadšení dokazovala ostatně i jeho poválečná činnost – s konstrukcemi nových vozů Tatra pomáhal svým kopřivnickým kolegům i z vězení. „Hans Ledwinka nebyl ani vlastizrádce, ani kolaborant,“ zdůraznil kurátor výstavy věnované Ledwinkovi a jeho vozům Milan Rudík.

Když Hans Ledwinka vyšel v roce 1951 z vězení, dostal možnost odstěhovat se do Západního Německa, kterou využil. I ve svém novém domově v Mnichově konstruoval auta a pomáhal budovat nové legendy automobilového světa. Na počátku 90. let se v Československu dočkal posmrtné rehabilitace.

Výstava věnovaná Hansi Ledwinkovi a celé automobilce Tatra nazvaná Od Präsidenta do Síně slávy bude v Muzeu města Ústí nad Labem otevřena až do konce září.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)