V Ronově hoří spor o způsob opravy vzácného mostu

Ronov nad Sázavou – Poslední přívalové deště dál zhoršily už tak havarijní stav vzácného středověkého mostu v Ronově nad Sázavou. Rychlá oprava by byla třeba, opak ale spíš bude pravdou. V poslední době to jiskří mezi městem Přibyslav jako majitelem mostu a památkáři. Těm vadí způsob, jakým by se most měl opravit.

Vzácná památka z 16. století se bortí k zemi. Nejprve historicky cenný most poškodilo jarní tání, krátce na to nezodpovědný traktorista s těžkým nákladem, pod kterým se propadla silnice, a teď po posledních přívalových lijácích je most už zcela uzavřen a doprava mimořádně svedena přes cyklostezku.

Město má zpracovaný projekt a je připraveno most velmi rychle opravit pomocí železobetonových oblouků. S navrhovaným postupem však zásadně nesouhlasí památkáři. „Protože je to tak významná památka, je potřeba most opravit tradiční technologií tradičními postupy, aby zůstala zachovaná jeho autenticita,“ říká vedoucí odboru péče o památkový fond NPÚ Telč Tomáš Vícha.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Památkáři městu Přibyslav vyčítají, že už dávno mělo most alespoň provizorně staticky zajistit a domluvit jinou, z hlediska památkové péče přijatelnější technologii oprav. Tomáš Vícha dodal, že lze předpokládat, že tak by celá oprava byla i levnější. Oprava historického ronovského mostu by podle projektu města Přibyslav vyšla asi na 800 tisíc korun.

„My zřejmě nařídíme zabezpečovací práce, ale ty směřují jen k tomu, aby se ten havarijní stav nezhoršoval,“ říká vedoucí stavebního úřadu v Havlíčkově Brodě Zdeněk Paukeje. Další postup by mohly znesvářené strany dohodnout na mimořádném čtvrtečním jednání, které svolal havlíčkobrodský stavební úřad.