Praha 5 se zazelená, občané jsou ale proti

Praha - Stovky obřích květináčů se objevily na chodnících Prahy 5. Radnice se tak snaží snížit imise. U lidí to ale vyvolalo bouřlivé reakce. Jedni volají po ještě větším množství zeleně, ti další píšou stížnosti. Vadí jim, že chodníky jsou hůř průchozí a upozorňují třeba na to, že záchranka v případě mimořádné události už nemá kde zaparkovat.

Na nejfrekventovanějších ulicích pražského Smíchova, kde není možné vysadit stromy do země, bude do konce léta stát na chodnících celkem dvě stě sedmdesát sedm betonových květináčů, na něž radnice získala peníze z Evropské unie. „Městská část dostala dotaci ve výši devadesáti procent z konečné částky, která je zhruba devatenáct milionů korun,“ vysvětluje radní pro životní prostředí MČ Praha 5 Jaroslav Nedvěd.  

Technická správa komunikací radnici odpustila nájem za zábor prostranství. Kdyby to ale byla akce soukromé firmy, správce chodníků by ročně inkasoval desítky milionů korun. Obyvatelé jedné z ulic si stěžují na úřad, že truhlíky rozmístil nevhodně. Chodník je teď průchodný jen pro jednoho chodce a sanitka už na něj nenajede. „Pod těmi květináči vede kanalizace, voda, plyn, elektřina. To je chyba,“ domnívá se obyvatelka Smíchova Vlastimila Fialová. „Pro záchranáře jsou květináče velkým problémem. Pokud je to jediný způsob, jak se dostat co nejdříve k pacientovi, tak chodník určitě využíváme,“ potvrzuje mluvčí Pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.  

Květináče lze přemístit jen pomocí jeřábu. A leckde to bude potřeba, přiznávají radní. Projekt ale rozhodně nestopnou. Od zeleně si slibují snížení zplodin a prachu. „Ozeleněním dojde ke snížení imisí, protože rostliny ten spad pohlcují. Mělo by to být přes třináct tun imisí ročně,“ odhaduje Jaroslav Nedvěd. „Toto opatření bude účinkovat pouze na lidi, kteří jdou po chodníku nebo bydlí ve spodních patrech domů. Znečišťující látky budou zřejmě stoupat nahoru,“ dodává pracovník úseku ochrany čistoty ovzduší ČHMÚ Josef Keder.

Betonové kontejnery se zazelenají až na přelomu srpna a září. Osadí se dřevinami a stromy různých velikostí.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)