Podezřelé okolnosti miliardové zakázky v Náchodě

Hradec Králové - Zadání téměř miliardové veřejné zakázky na modernizaci a dostavbu nemocnice v Náchodě teď prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle autorů stížností je zadání diskriminační a připravené jen pro několik předem určených firem. Investorem je Královéhradecký kraj, který něco takového odmítá.

Tři stížnosti na zadání soutěže na modernizaci a dostavbu nemocnice v Náchodě řeší ve správním řízení antimonopolní úřad. Třeba od stavební firmy CGM. „Firma si stěžuje na příliš tvrdá kvalifikační kritéria,“ vysvětluje předseda ÚOHS Petr Rafaj. 

Sedm uchazečů o zakázku, z toho dvě sdružení firem, které dnes podaly nabídky, musí prokázat kvalifikaci. Třeba to, že už stavěly tři budovy po osmi stech milionech, z toho dvě s operačními sály za šedesát milionů korun. Takových firem v Česku mnoho není. „Tato zakázka je vysloveně ušitá na míru určitým dodavatelům,“ tvrdí odborník na stavební a veřejné zakázky Jan Tomek. 

Na antimonopolním úřadu si stěžoval zastupitel a senátor Vladimír Dryml. „Výběrové řízení je netransparentní, několikrát se měnily termíny výběrového řízení, je podezření, že to bylo ušito na konsorcium dvou firem,“ vypočítává podezřelé okolnosti Vladimír Dryml. „To musím kategoricky odmítnout. Toto výběrové řízení je naprosto transparentní,“ oponuje mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.     

I když se soutěží o veřejnou zakázku za téměř miliardu korun, vše se odehrává za zavřenými dveřmi. „Budou tady zástupci zájemců o účast, ale nyní nemohu poskytnout podrobnější informace,“ upozorňuje organizátor soutěže Tomáš Nevečeřal. „Veřejnost může získat protokol z celého průběhu v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím,“ říká Imrich Dioszegi. 

Do druhého kola postoupí finalisté, kteří dají cenové nabídky. Ale budou o sobě vědět a mohou se domluvit. Princip soutěže by pak zmizel, varoval odborník Tomek. „Mám podezření, že zakázka je megalomanská a předražená,“ dodává k případu Vladimír Dryml.  

Kraj si vzal půjčku šest set milionů korun, další peníze zaplatí Evropská unie. Projekt počítá s náklady ve výši miliarda sto šedesát osm milionů korun. Stavba by mohla začít letos na podzim a hotová by měla být podle zadávacích podmínek za dvacet sedm měsíců. 

Nemocnice Náchod je po hradecké státní fakultní nemocnici největším zdravotnickým zařízením v kraji. V rámci své spádové oblasti slouží v některých oborech více než sto padesáti tisícům lidí a na odděleních má šest set padesát lůžek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)