VaK Pardubice žaluje ÚOHS, proti pokutě se odvolal

Pardubice - Pardubické Vodovody a kanalizace (VaK) žalují úřad pro ochranu hospodářské soutěže. U soudu se chtějí bránit před rekordní devítimilionovou pokutou. Úřad ji firmě udělil za to, že uspořádala a završila smlouvou výběrové řízení, přestože antimonopolní úřad označil tendr za nezákonný.

Vedení VaKu podespalo smlouvu se stavební firmou navzdory rozhodnutí antimonopolního úřadu, který tendr na modernizaci čistírny odpadních vod označil za neprůhledný, s řadou pochybení. „My jsme ji podepsat museli, protože stavba musela být zahájena, abychom splnili termíny pro dokončení modernizace,“ uvedl Michal Koláček, předseda představenstva, VaK Pardubice, a. s. „Nemyslím si, že to bylo správně, mělo se počkat,“ řekl Martin Bílek, člen dozorčí rady, VaK Pardubice, a. s

Bylo to poprvé, kdy firma odmítla respektovat rozhodnutí antimonopolního úřadu. I proto úřad VaKu udělil rekordní pokutu. „Bylo to pro mě velmi překvapivé, protože tímto Pardubice jasně nerespektovaly jakákoli stanoviska rozhodnutí úřadu,“ uvedl Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Pardubickému VaKu teď hrozí, že na modernizaci čistírny odpadních vod, která už probíhá, nedostane evropské dotace. „V tom případě jsme schopni to ufinancovat z vlastních zdrojů a z úvěrů,“ uvedl Koláček. „Nedovedu si představit, že v tichosti přejdeme to, že firma přijde o čtvrt miliardy,“ dodává Bílek.

VaK se proti rekordní pokutě odvolal a zažaloval antimonopolní úřad pro porušení úředního postupu. Celý spor ale může ovlivnit i samotné obyvatele Pardubic a okolí. „Počítá se i s tím, že se částečně zvedne vodné a stočné, to znamená, půjde to k tíži odběratelů,“ řekl Bílek. „Ne. Počítáme s tím, že vodné a stočné bude narůstat tak, jak jsme si ve střednědobých plánech stanovili,“ reagoval Koláček. VaK ustoupit nehodlá, stejně tak antimonopolní úřad. O sporu tedy zřejmě rozhodne až soud.

VaK žaluje ÚOHS - reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)