Sídliště na Praze 4 byla kvůli havárii několik hodin bez vody

Praha - Od dnešních 17:50 byla pražská sídliště Lhotka, Libuš a Písnice a část Modřan do pozdních večerních hodin bez vody. Příčinou byla havárie vodovodní čerpací stanice Lhotka, která zaplavila jak areál stanice, tak i část pražského sídliště Lhotka. Porucha vodovodního řadu byla o průměru 600 milimetrů, informoval mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný. Dodávky by měly být v těchto chvílích obnovené.

Havárie odstavila od vody několik desítek tisíc lidí čtyř pražských sídlišť. Voda se dostala do výtahových šachet, podzemních pater paneláků a protekla i skrz jeden dům. Z prasklého potrubí se začala voda valit rychlostí tisíc litrů za vteřinu. Vody tekoucí až na silnici si všimli lidé z okolních domů.

Příčinou byl prasklý vodovodní řad. Nejvíce byla zaplavená čerpací stanice a vodojem. „Na místě jsme zjistili, že se jedná o haváriii vodovodního řadu o průměru 600 milimetrů v tomto areálu, a zhruba do padesáti minut od vzniku byl tento únik odstaven,“ uvedl manažer dispečinku Pražských vodovodů a kanalizací Jan Záveský.

  • Zatopený sklep domu v Praze 4 zdroj: ČT24
  • Úklid zatopeného sklepu v Praze 4 zdroj: ČT24

Podle místních měla vodárna problém už před sedmi lety. „Paradoxně bydlíme na kopci a byli jsme už podruhý vytopený. A podruhý vodárnou!“ řekl jeden z obyvatel sídliště Lhotka.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)