Na závody do Dobříše dorazil rekordní počet psovodů

Dobříš - Do Dobříše se sjelo více než 250 špičkových psovodů nejen z Česka, ale také ze zahraničí na mezinárodní festival kynologických sportů. Psi mohou soutěžit v pěti disciplínách – díky tomu se závod řadí k největším v Evropě.

Agility je obdobou koňských parkurů – pes musí co nejrychleji překonat překážky ve stanoveném pořadí. Oblíbená soutěžní disciplína je na festivalu v Dobříši letos poprvé.

Před každým závodem mají soutěžící 7 minut na to, aby si prošli trať a seznámili svého psa s překážkami. „Pejsek musí být zvyklý s vámi pracovat, držet se vás a ty překážky musí znát, pejsek, který to v životě neviděl, vám neudělá slalom,“ prohlásila závodnice Zuzana Vayhelová. Pokud pes udělá třikrát chybu na překážce, kterou nelze opravit, jako je třeba skoková překážka, tak je diskvalifikován.

Psí závody v Dobříši
Zdroj: ČT24

Další hravou disciplínou, ve které se v Dobřiši soutěží, je dogfrisbí. Pes musí za minutu a půl donést co nejvíc hozených disků. Tradiční soutěžní disciplínou zůstává sportovní kynologie.

Při stopování se boduje soustředěnost, při poslušnosti radostná spolupráce a u obrany je důležitá bojovnost. „Všechny závody tady jsou na vrcholové úrovni, takže všechny jsou mezinárodní podle těch nejvyšších zkoušek,“ upozornil organizátor závodu ve sportovní kynologii Jaroslav Kratochvíl.

Zatímco vloni se soutěže účastnila padesátka psovodů, letos jich dorazilo čtyřikrát víc – a to i ze zahraničí, například z Polska, Maďarska nebo Švýcarska.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)