Z železnic na Liberecku vznikají cyklostezky

Česká Lípa - Bývalé železniční tratě v Libereckém kraji znovu ožívají. Místo vlaků po nich ale jezdí cyklisté. Téměř dokončená už je cyklostezka Varhany z České Lípy do Kamenického Šenova a plánuje se i několik dalších tras.

Vlaky tu nejezdí už několik desítek let, za tu dobu zmizely i koleje. Zbyly jen zarostlé náspy, které jsou však pro cyklisty ideální. Cyklostezku Varhany začal stejnojmenný svazek obcí stavět už před pěti lety. Práce na posledním úseku z Volfartic začaly v pondělí. „Na třetí úsek cyklostezky Varhany padne 22,9 milionů korun. Odhadované náklady byly 45 milionů,“ uvedla Kateřina Urbanová, Svazek obcí Cyklostezka Varhany.

Až bude poslední úsek trasy hotový, dostanou se po ní cyklisté z České Lípy až na Panskou skálu nedaleko Kamenického Šenova. Stezka by mohla pokračovat ještě dál. Nabízí se totiž další ideální úsek, a to na polozapomenuté a zarostlé železnici mezi Svorem a Jablonným v Podještědí. Plánovaná cyklostezka svaté Zdislavy by mohla vést z Nového Boru až do Rynoltic. Pomoc by to byla i pro majitele hospod nebo penzionů. Následovat by mohla třeba úzkokolejka z Frýdlantu nebo vlečka v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Cyklostezky místo kolejí v Libereckém kraji (zdroj: ČT24)