Problémy s tendry oddalují zavedení rezidenčních zón v Brně

Brno – Městská společnost Brněnské komunikace získala zakázku na přípravu systému rezidentských zón v brněnských ulicích. Magistrát ovšem zaplatí za služby své vlastní společnosti nečekaně vysoké peníze. Tendr na totéž téma proběhl již podruhé, první soutěž město zrušilo, když se ukázalo, že ji špatně vyhodnotilo a úředníci omylem vybrali nejdražší nabídku. Vítěz druhého tendru ovšem za své služby požaduje obdobné peníze, o milion a čtvrt více, než činila nejlevnější nabídka v první soutěži.

První soutěž brněnský magistrát zrušil, když se ukázalo, že úředníci špatně spočítali výsledky, takže výběrové řízení místo nejlevnější nabídky vyhrála ta nejdražší. „Výpočet probíhal formou tabulky v programu Excel a vzorce v této tabulce byly chybně nastaveny,“ objasnil loni chybu 1. náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS).

Vedení města nechtělo zaplatit zhruba téměř pět milionů namísto dvou, proto výběrové řízení zrušilo a vypsalo nové. Nakonec však stejně zaplatí vyšší částku. Systém parkování má dát dohromady městská firma Brněnské komunikace za 3 miliony 547 tisíc, o jeden a čtvrt milionu více, než nabízela nejlevnější nabídka ze zrušeného tendru. „Představili jsme tuto cenu a nabídku městu, město ji akceptovalo,“ podotkla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Cena díla
Zdroj: ČT24

Město už nechce cenu snižovat, podle náměstka Kotziana si rádo připlatí za kvalitu. Levnější nabídky ze zrušeného tendru prý nebyly dostatečně dobré. Všechny firmy, které se loni výběrového řízení zúčastnily, ovšem musely splnit tvrdé podmínky právě na odbornost a zkušenost. Na to poukázal i opoziční zastupitel Martin Ander (SZ): „Nemůžou firmy nechat účastnit se v tom výběrovém řízení a říct, že to je v pořádku, a potom argumentovat tím, že vlastně ony by to nebyly schopny udělat kvalitně. To zkrátka nejde.“

Opozice proto bude chtít doložit, že i Brněnské komunikace splnily přísné podmínky – například, že mají tým odborníků a za sebou dvě velké zakázky na parkování za poslední 3 roky, tak jako firmy, které se zúčastnily loňského výběrového řízení.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)