V depozitáři Galerie Středočeského kraje probíhá inventura

Kutná Hora – V Galerii Středočeského kraje právě probíhá povinná inventura. Ve zrekonstruované Jezuitské koleji v Kutné Hoře mají dost prostoru pro obrazy i plastiky. Není problém zajistit pro všech sedm tisíc sbírkových předmětů taky správnou teplotu i vlhkost. Pracovnice depozitáře berou jedno dílo po druhém, otáčí ho ze všech stran a detailně prohlížejí. Údaje musí zkontrolovat a doplnit.

Jde o sbírky moderního umění 20. a 21. století. Kromě obrazů a plastik depozitář obsahuje také kresby nebo grafiky. Úložné prostory mohou Galerii Středočeského kraje ostatní galerie a muzea závidět. Když se instituce v roce 2007 stěhovala z pražské Husovy ulice do Jezuitské koleje v Kutné Hoře, byl depozitář vybaven jako první. Nedostatkem místa tady předměty rozhodně netrpí. „Je efektivní, velmi moderní, přehledný, prošli jsme auditem a zjistili, že je i funkční,“ říká ředitelka galerie Jana Šorfová.

Ideální prostředí sbírkám zajišťuje klimatizace. Teplota vzduchu nesmí přesáhnout 24 °C. Vlhkost se musí udržovat kolem 50 procent. Vedoucí depozitáře Magdalena Deylová sdělila, že když je příliš vysoká vlhkost, dochází ke kroucení podložky. To má za následek odpadávání plošek malby, může nastat celková degradace díla. Na to je potřeba dát pozor, depozitář totiž ukrývá také díla známých českých výtvarníků, například kolekce Josefa Čapka.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

„Vedle často vystavovaných děl máme věci, které se příliš neukazují, a to jsou například díla socialistického realismu, například portrét Julia Fučíka z 50. let,“ nechala se slyšet kurátorka stálé sbírky Adriana Primusová. V klimatizované vitríně bývá uložený nejcennější exponát sbírky Galerie Středočeského kraje – Kutnohorská iluminace. Ta je ale právě teď o několik pater výš, na výstavě Europa Jagelonika, která potrvá až do 12. srpna.