Krovy ve věžích vanovického kostela zničili dřevokazní škůdci

Vanovice - Největšímu evangelickému kostelu na Moravě hrozí, že se zřítí jeho dvě věže. Jejich krovy zničili dřevokazní škůdci. Jenže - potřebné čtyři miliony korun na opravu farnost nemá a tak požádala o pomoc i věřící. Ti už před třemi lety uspořádali sbírku na opravu kostelních hodin, které svoji funkci přestaly plnit před šedesáti lety. Vybrali přes 300 tisíc korun.

Vanovickým farníkům způsobili starosti tesaříci a dřevomorka, kteří se zabydleli v krovech ve věžích evangelického kostela. Dřevo je na několika místech úplně prožrané. Poškození je tak závažné, že hrozí zřícení obou věží. Pomůže jen včasná sanace. „Je nutné obě věže opravit zároveň, není možné to nějak etapizovat. Celou konstrukci je potřeba snést jeřábem, opravit ji na zemi, změnit oplechování a znovu ji dát zpátky na věž,“ popsal Marek Fajman z Národního památkového ústavu. 

Oprava věží by podle odhadů měla stát zhruba 4 miliony korun. Peníze na záchranu výjimečné dominanty Malé Hané musí sehnat vanovická farnost evangelíků. „Není v našich možnostech to zafinancovat bez pomoci, takže počítáme s vícezdrojovým financováním. O dotaci požádáme Ministerstvo kultury, kraj i další instituce,“ řekl evangelický kněz Pavel Freitinger.

Stejně jako při opravě hodin před třemi lety chce farnost i tentokrát o pomoc požádat i věřící. „Byla bych ochotná přispět tak, jak jsem přispěla na hodiny,“ tvrdila obyvatelka Vanovic Marie Schiffersová. „Taky něco přispějeme, protože nechceme, aby to spadlo. Musíme kostel udržovat,“ dodala Jitka Krejcarová.

Evangelický kněz Pavel Freitinger

„Je tady vidět ochota lidí pomoct, toho si nesmírně vážíme. Na naši prosbu přispívají nejen členové církve, ale i další lidé z blízkého okolí.“

Jenže – takto získané peníze by patrně stačily jen na opravu jedné z věží. Kde sehnat další dva miliony korun? Vanovičtí doufají, že se i tyto peníze nějak podaří dát dohromady. Variantu, že by se kostel musel z bezpečnostních důvodů raději uzavřít, si nepřipouštějí.

Věřící z Vanovic už jednou dokázali, že jim na kostele záleží

Už před třemi lety lidé z Vanovic a okolí dokázali, že jim na jejich farnosti záleží. Tehdy mezi sebou uspořádali sbírku na opravu kostelních hodin, které svoji funkci neplnily šedesát let. Desítky roků se je nikomu nedařilo zprovoznit. Z vybraných peněz Vanovičtí najali renomované orlojáře, kteří hodiny opravili. Více než rok opravovali hodináři ciferník a stroj hodin, které visí na evangelickém kostele ve Vanovicích na Blanensku.

Není známo, kdy přesně se hodiny zastavily. Někteří se domnívají, že těsně po druhé světové válce. Nejméně šedesát let ukazovaly hodiny správně čas pouze dvakrát denně. A to za pět minut dvanáct. Ačkoliv se o opravu pokusilo několik odborníků, nikomu se to nepovedlo. Až před dvěma lety začaly hodiny opět plnit svoji funkci. I sám kostel je unikátní – podle evangelíků jde o jediný evangelický dvouvěžový kostel na území bývalého Rakouska-Uherska.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)