Tři sta let stará kolekce tapiserií se dostala do péče restaurátorů

Jindřichův Hradec - Tapiserie nazvaná Příhody Telemachovy putovala po několika zámcích. Desítky let ji lidi neviděli, teď ji mají na starosti jihočeští památkáři. Na opravu celé série jim ale chybějí peníze, proto ji ukazují zřídka.

Hostina u Kalypso, první unikátní tapiserie z bruselské série, zachycuje moment, kdy Telemachos a Mentor po ztroskotání lodi přicházejí do jeskyně bohyně. Sedí u společného stolu a nechají se obveselovat zpěvem a hrou. 

Tato tapiserie se zatím jako jediná dostala do restaurátorských dílen. Její oprava trvala tři roky, většina části byla znečištěná a vazba prořídla. Okrajové bordury poškodily myši. Restaurátoři museli některé plochy doslova přešít. Použili 45 odstínů hedvábných a vlněných přízí. „Další kusy, které jsou pokryté několikasetletou špínou, na restaurátorský zásah teprve čekají,“ říká Kateřina Cichrová z Národního památkového ústavu.

Z původních osmi kusů se dochovaly čtyři. Po druhé světové válce se stěhovaly z černínského zámku Krásný Dvůr do Náměšti, odsud putovaly v roce 1989 do jindřichohradeckých sbírek. Památkáři je zavěsili do španělského křídla zámku, které návštěvníkům otevírají jen výjimečně.

Autorem předloh byl renomovaný bruselský kartonář Jan van Orley. Vznikly v polovině 18. století. Soubor tapiserií tkalci tvořili podle kdysi velmi populárního románu, ve kterém autor vštepuje svému žákovi morální zásady a nutnost demokratického způsobu vlády.

V dílnách teď mají restaurátorky další výjimečný gobelín. Pochází z hlubockého zámku.  A jmenuje se Předávání odznaku.  Od ledna na něm pracují a dostali se sotva do poloviny. „Pochází z poloviny 17. století. Opravujeme takzvanou skeletáží – pod celou tapiserii položíme plátno a skrz to plátno se tapiserie prošívá,“ vysvětluje restaurátorka Dana Rohová.

Správci zámku uvažují o tom, že unikátní tapiserie vystaví. Měly by se objevit v Adamově stavení na třetím nádvoří.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)