Hrad Ralsko zřejmě získá soukromá osoba

Ralsko - Hrad Ralsko na Českolipsku brzy změní vlastníka. Ve výběrovém řízení, vypsaném Vojenskými lesy a statky, ale nezvítězilo město Ralsko, které o památku a oblíbený cíl turistů usilovalo. Hrad by měl připadnout soukromé osobě.

Pozemek se prodával od 120 tisíc korun. Vítěz, který poslal nejvyšší nabídku, je zatím anonymní. „Tyto informace do uzavření kupní smlouvy zveřejnit nemůžeme, stejně tak jako výši nejvyšší nabídkové ceny,“ uvedla Hana Politzerová, mluvčí Vojenských lesů a statků.

Pro Vojenské lesy jde o nepotřebný majetek. Pozemek je těžko využitelný a na údržbu památky jsou nutné peníze. „Všechny finanční prostředky, které bychom mohli věnovat na údržbu tohoto objektu, jsou značně limitovány z hlediska zákona o státním podniku,“ uvedla Eva Mocková ředitelka divize Mimoň, Vojenské lesy a statky.

Za obce mikroregionu podalo do soutěže přihlášku Ralsko. Částka, která z jednání tamních zastupitelů vzešla, ale nejnižší požadovanou sumu překročila jen o 32 tisíc. „Doufám, že se alespoň domluvíme jako město s tou fyzickou osobou na nějaké spolupráci,“ uvedl starosta Ralska Miroslav Králík.

Michal Jemelka z Ralska (zdroj: ČT24)

Města v okolí kopce se bojí, že se cesta na zříceninu uzavře. Mikroregion se proto dopisem obrací dokonce na ministra obrany Alexandra Vondru. „Ať se to buďto vrátí do pokojného stavu, jak to bylo, nebo ať se to převede na nějakou obec nebo mikroregion Podralsko,“ uvedl Stanislav Baloun, místostarosta Mimoně. 

Podle odborníků jsou ale možná obavy zbytečné a přístup do lesa, a tedy i na hrad jednoduše zakázat nejde. „V tomto směru ukáže čas. Že se mění vlastník jakékoliv kulturní památky včetně hradu, to je naprosto běžné,“ uvedl Petr Jenč, vedoucí agendy záchranných archeologických výzkumů Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Zástupci měst a obcí mikroregionu si od případného jednání s ministrem obrany slibují, že o vliv na rozvoj dominanty Podralska definitivně nepřijdou.