Plzeň slíbila městským částem vodovod, peníze na něj ale nemá

Plzeň - V okrajových částech Plzně lidi už několik let zoufale bojují o vodovod a kanalizaci. Město se sice k výstavbě zavázalo dohodou, ale zatím upřednostňuje jiné projekty a na inženýrské sítě už nezbývají peníze. Místní jsou tak bez pitné vody a kanalizaci nahrazují malými jímkami.

Městský obvod Plzeň 10 - Lhota už deset let marně bojuje o kanalizaci a vodovod. Na výstavbu potřebuje 360 milionů korun. Plzeňská radnice na to ale nemá peníze. Inženýrské sítě přitom radní slíbili už v dohodě z 1. ledna 2003, kdy se obec Lhota připojila k Plzni.

Před deseti lety se k Plzni připojily i Malesice. Dohoda byla stejná - radnice slíbila vodovod a kanalizaci. Padesát milionů ale nemá. „Bylo nám řečeno, že pro Malesice není plánovaná žádná větší investice do roku 2015,“ říká starosta Miroslav Cudlman. Lidé jsou zoufalí. Někteří si musí pitnou vodu dovážet, jiní pro ni chodí do bandasek.

Radní v dubnu odsouhlasili, že postaví nové depo městským dopravním podnikům za bezmála dvanáct miliard korun. Město ho bude splácet třicet let. Další peníze utratí za nové divadlo, a to přes osm set milionů korun. Starostové malých obvodů tak mají jasno - budou bez peněz.

Radnice chce navíc obvodům snížit jejich rozpočty a peníze rozdělovat pouze účelově. Některé obvody tak zvažují, že se od Plzně odtrhnou.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)