Síla a Nadšení sokolů opět zdobí Prachatice

Prachatice – Restaurátoři dokončili opravu národního domu na prachatickém náměstí, oblékli ho znovu do sgrafitové fasády, kterou mu před více než sto lety ušili sokolové. Háv národního domu postupně potrhaly léta první světové války, dílo pak národní správci nechali zabílit. Nyní jsou zdi opět barevné a mezi okny renesančního domu září tradiční symboly - Síla a Nadšení.

„Zajímavá byla právě ta fasáda, kterou dělal Láďa Novák. Ta ovšem za první republiky zmizela,“ přibližuje ředitel Prachatického muzea Pavel Fencl. Restaurátoři se k sokolským motivům českého malíře a kreslíře žijícího na přelomu 19. a 20. století vrátili; postupovali při rekonstrukci fasády přesně podle dochovaných fotografií. Na zdi se objevili i původní nápisy, úprava domu si vyžádala téměř milion korun. „Fasáda je skutečným obrazem toho, jak vypadala v roce 1903,“ prohlásil starosta města Martin Malý (ODS). Radnice na opravy historických fasád uvolní jen letos 12 milionů korun, plánuje úpravy dalších 7 domů.

  • Národní dům zdroj: ČT24
  • Prachatický národní dům zdroj: ČT24

Dvoupatrový renesanční dům stojí na náměstí od roku 1559. Za posledních sto let národní dům několikrát změnil majitele i barvu. Během války z něj byl tzv. hnědý dům a patřil Němcům, jimž sloužil pro spolkovou a partajní činnost. V současnosti ho vlastní radnice, sokolové ho v devadesátých letech zpět do držení nezískali. Radní části domu pronajímají, uvnitř jsou kanceláře i restaurace. Jejich provozovatelé postupně odstranili barevné reklamy, aby restaurátorská práce vynikla.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)