Příbram odhalí smutné, dosud nezveřejněné válečné fotografie

Příbram - Depozitář Hornického muzea v Příbrami skrývá unikátní fotografie z konce druhé světové války, které dosud nebyly vystaveny. Jejich výstava se chystá až v září v nově vznikajícím Muzeu staré Vltavy v Chotilsku. Půjde o reportážní sérii, která zachycuje brutální čin nacistů na českých obyvatelích den před německou kapitulací.

Skupina sedmi mužů, většinou jimi byli mladíci, obyvatelé Záborné Lhoty, se 7. května 1945 vydala do sousední vesnice se zbraněmi v ruce. Reagovali na zprávy o pražském povstání. Na cestě se však střetli s německými příslušníky SS. „Nacisté se dívali na ozbrojené civilisty jako na bandity, viděli v nich úhlavní nepřátele, které je nutné zlikvidovat,“ uvedl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Vojáci české příslušníky revolučních gard zajali a pod pohrůžkou, že jinak obec Chotilsko stihne stejný osud jako Lidice a Ležáky, je odvedli do Živohoště. Právě tam, na pravém břehu Vltavy, byl výcvikový prostor SS. „Na zahradě usedlosti č. p. 12 byli tito muži postaveni do řady k dřevěnému plotu a tam byli bez milosti zastřeleni,“ dodal Velfl.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Brutální popravu někdo zachytil, kdo je autorem snímků, se ale dodnes jen spekuluje. Mohl to být páter Josef Semrád, který v té době spravoval živohošťskou farnost. Jestli ale fotil tajně nebo ho k tomu nacisté přinutili, není jasné.

Němým svědkem tragických květnových událostí z roku 45 zůstal v Živohošti pouze kostel na levém břehu Vltavy. Statek č. p. 12, u kterého nacisté sedm českých mužů popravili, už najít nelze, je 40 metrů pod hladinou slapského jezera. Popravu připomíná v Záborné Lhotě památník. „Každoročně obecní úřad v Chotilsku organizuje pietní akt a už se tak děje od konce 2. sv. války,“ uvedl starosta Jiří Štístka, Chotilsko.

Sérii reportážních fotografií objevil v depozitáři příbramského Hornického muzea Josef Velfl už před 34 lety. Na jejich prezentaci ale dosud nebyla příležitost. Poprvé si lidé snímky budou moci zblízka prohlédnout v připravované expozici o staré Vltavě v nově postaveném muzeu v Chotilsku.