Ušatá štěňata už čmuchají africkým pavilonem pražské zoo

Praha - Úsměvná podívaná se nabízí návštěvníkům pražské zoologické zahrady. Pětice mláďat psů ušatých, která se zde nedávno narodila, se už prohání výběhem pavilonu Afrika zblízka. Rozšířila tak řadu úspěšně odchovaných štěňat, celkem se jich za posledních šest let narodilo již 27. K tomuto výjimečnému úspěchu přispělo i to, že rodičům s odchovem pomáhají starší sourozenci štěňat, takzvaní helpeři.

Pětka pražských štěňat už opustila rodnou noru a postupně se seznamuje s venkovním výběhem. Prozatím se mláďata většinou neodvažují do vnitřních prostor pavilonu, který pro ně představuje neznámé území, a proto jim rodiče přenášejí potravu z pavilonu ven. Návštěvníci tak mohou vedle her štěňat a jejich zvědavého prozkoumávání okolí pozorovat i to, jak mláďata „žebrají“ o jídlo u dospělých psů. „Pes ušatý se od ostatních psovitých šelem liší tím, že žere hmyz. K pojídání hmyzu má také uzpůsobený svůj velmi drobný chrup, který se skládá z 48 zubů,“ popsal kurátor savců Pavel Brandl.

Štěňata psů ušatých se rodí v noře, kterou pro ně připraví jejich rodiče. Pražský chovný pár má sice ve svém výběhu k dispozici noru umělou, ale dává jednoznačně přednost té, kterou si vyhrabal sám. Štěňata se mimo noru poprvé vydávají zhruba 17 dní po porodu.

„Společně s vybudováním nové expozice pro psy ušaté jsme změnili i metodiku jejich chovu: zvířatům jsme umožnili, aby si budovala své vlastní nory, a u chovného páru ponecháváme takzvaného helpera - starší mládě, které pomáhá s odchovem svých nově narozených sourozenců,“ vysvětlil Pavel Brandl. Ve volné přírodě jsou tito helpeři běžným jevem, v odchovu v lidské péči se jich ale příliš často nevyužívá.

Nynější chovný pár psů ušatých je v pražské zoo od roku 2005. Samice pochází z jihoafrické farmy a první mláďata přivedla na svět dva roky po příchodu do Prahy, poté následovalo dalších pět vrhů štěňat. Přitom před rokem 2007 zoologická zahrada takové úspěchy s mláďaty psů ušatých neslavila, za čtvrt století jich odchovala jen pět, uvedla mluvčí zoo Tereza Palečková.