Motol už se dál nehýbe, potvrdil statik

Praha - Rekonstruovaná budova Fakultní nemocnice v Motole se dál nehýbe, zřícení nehrozí. Potvrdil to statik z Bratislavy, který stavbu prohlédl včera večer a znovu dnes ráno. Co s budovou bude dál, se definitivně rozhodne v pondělí. Vedení nemocnice již včera oznámilo, že evakuace pacientů z okolních pavilonů nutná není, stavební práce na objektu ale byly pozastaveny. Stavební firma ovšem zároveň uvedla, že pěticentimetrový posun zaznamenala i při přestavbě druhého křídla pavilonu, které bylo loni bez potíží uvedeno do provozu.

Podle vyjádření statika nejsou ohroženy svislé, vodorovné ani základové konstrukce, protože byly stavební firmou včas zasanovány. „Ten dům se vlastně hýbe celý. Neláme se, ale spíše došlo k celkovému pohybu, což pravděpodobně svědčí o tom, že došlo k nějaké geologické aktivitě,“ řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Dilatační spára je stále široká osm centrimetrů a dále se nerozřiřuje. Stavaři do stavby umístili takzvané sledovací terče, které zaznamenávají sebemenší posun. „Stavbu sledujeme sádrovými terči a geodetickým měřením, takže o posunu bychom se okamžitě dozvěděli,“ řekl vedoucí projektu Josef Majer. Nepředpokládá, že by mohlo dojít k dalšímu pohybu budovy nebo jejího podloží, žádné další nebezpečí tedy nehrozí.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Další stavební práce byly minimálně do pondělí, kdy statik vypracuje podrobný posudek, zastaveny. Spolupráci nemocnici nabídl také Hydrogeologický ústav Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který přislíbil zmapování hydrogeologické situace. „Určitě s nimi spolupracovat budeme,“ doplnila mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Rekonstrukční práce provádí společnost Metrostav, která buduje i nedalekou trasu metra. Podle vyjádření firmy se pohybovala i ostatní křídla, když byla rekonstruována. Souviselo to s tím, že budova se po „odstrojení“ odlehčila. „Jakmile budou dokončeny práce, vše se vrátí k normálu a bude zamezeno jakémukoli pohybu,“ prohlásil Majer. Souvislost s ražbou metra považuje za čirou spekulaci. „Vlivem prací a tepelných šoků se stavba vždy hýbe, pohyb v řádu dvou tří centimetrů tam a zpět v tuto chvíli nehraje roli,“ doplnil.