Starosta Třebechovic čelí útokům a výhrůžkám

Třebechovice pod Orebem - Starosta východočeských Třebechovic pod Orebem čelí výhrůžkám a útokům neznámých vandalů. O víkendu mu dokonce postříkali fasádu rodinného domu barvou. A objevily se i rasistické nápisy. Podle starosty útoky souvisí s jeho prací na radnici.

Starosta Jiří Němec (KDU-ČSL) našel po sobotní noci na fasádě svého domu různé výhrůžky, nadávky a vulgární obrázky. Kromě toho mu navíc neznámí pachatelé polili naftou okna domu v té části, kde bydlí jeho osmdesátiletá matka. Dále poničili i dětské hračky na zahradě, schody, boty, židle a jiné věci před domem.

Podle starosty je to msta za jeho práci na úřadě. Konkrétní podezření ale nemá. Celý čin on sám hodnotí jako „zbabělou a primitivní podlost morálního ztroskotance“. „Současně je to i brutální útok nejen na mě, ale i na celý městský úřad,“ dodává Němec.

Případ už řeší policie. „Kriminialisté ve věci zahájili úkony v trestním řízení pro podezření z přečinu poškozování cizí věci a porušování domovní svobody,“ uvedla mluvčí Policie ČR v Hradci Králové Ivana Ježková.

Další nápisy, zejména rasistické, se objevily i na zdejší benzinové pumpě. Podle policistů jsou dílem stejného pachatele. V případě dopadení hrozí pachateli nebo pachatelům trest odnětí svobody až na tři roky. Vzhledem k rasistickým nápisům však policisté nevylučují, že vyšetřování rozšíří o další trestný čin.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)