V Synthesii unikly oxidy dusíku, nikoho podle firmy neohrozily

Pardubice - Provozní nehoda v pardubické chemičce Synthesia způsobila dnes brzy ráno únik oxidu dusíku do ovzduší. Majetek ani lidé v průmyslové zóně SemtinZone, kterou Synthesia provozuje, ovšem ohroženy nebyly a nebezpečné látky se mimo areál nedostaly. Podle mluvčí hasičů Venduly Horákové se přehřál zásobník s nitračními plyny a ulétlo mu víko, hasiči na místě ochlazují další zásobníky.

Provozní nehoda se stala v 1:30. „V jednom z deseti zásobníků došlo pravděpodobně k přehřátí nahromaděných par a fyzikálnímu výbuchu. Nedošlo k zahoření,“ informovala mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. „Hasiči prováděli zkrápění par tak, aby nedošlo k úniku plynů mimo areál chemičky.“

Příčina nehody není známa, zabývá se jí policie i Inspekce životního prostředí. Podle Jiřího Kyncla z pardubického magistrátu je pravděpodobné, že vlivem několikadenních vysokých teplot se přehřál zásobník a kvůli přetlaku se roztrhl. V průběhu dne bude obsah poškozeného zásobníku postupně přečerpán; hasiči nyní ve výrobně nitrocelulózy ochlazují zbylých devět z deseti zásobníků. Hasičům Synthesie v tom pomáhají hasiči z Pardubic a Chrudimi.

Jozef Bocán, mluvčí pardubické policie:

„Kriminalisté na místě nezjistili žádné informace ani okolnosti nasvědčující tomu, že by toto způsobila cizí osoba.“

Nehodou se zabývalo i oddělení krizového řízení města Pardubic. Podle vedoucího oddělení Jiřího Kyncla je pravděpodobné, že vlivem několikadenních vysokých teplot se přehřál zásobník a kvůli přetlaku se roztrhl. Kromě policie nehodu vyšetří komise jmenovaná generálním ředitelem firmy.

„Varovné sms zprávy obdrželi starostové okolních obcí. Únik nebezpečných látek mimo areál SemtinZone nebyl zaznamenán,“ uvedla mluvčí a personální ředitelka Synthesie Jaroslava Doležalová. Podle starosty nedalekého Rybitví Radima Voltra nebyl únik oxidů dusíku cítit ve vzduchu a nebylo nutné informovat obyvatele.

Oxidy dusíku unikly už loni v létě

V pardubickém areálu Synthesie v březnu hořelo ve firmě Rekla, z dřevěné haly s linkou na likvidaci oleje se požár rozšířil na sklad s minerálními oleji. Oheň vyvolal několik explozí, plameny zasáhly i dvě nákladní auta. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda byla předběžně vyčíslena na 20 až 25 milionů korun.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly také předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.