Dobrovolníci z Kuksu zachránili svatého Františka

Kuks - Zachránit vzácnou barokní sochu svatého Františka Xaverského se podařilo dobrovolníkům z Kuksu na Trutnovsku. Sochu vytvořil František Jiří Pacák, žák proslulého Matyáše Bernarda Brauna. Dílo patří do unikátního souboru barokních soch v přírodě v oblasi hospitalu Kuks.

Ještě před rokem byla socha u cesty mezi obcemi Žireč a Zboží v zoufalém stavu a zarostlá zelení. „Dlouho nebyla udržovaná, moc se o ní ani nevědělo, takže povrch už se rozpadal,“ popsal restaurátor, akademický sochař Karel Krátký. 

Památku se podařilo opravit díky lidem z okolních obcí. Řád svatého Huberta z Kuksu mezi nimi uspořádal sbírku a práce zorganizoval. „Zaplaťpánbu za to, protože to je pro dějiny výtvarného umění poklad,“ poznamenal Krátký.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podobných děl je na Kuksu a v jeho okolí přibližně třicet. Většina ale na rekonstrukci stále čeká. Celkovou opravu by si například zasloužila socha svatého Floriána, která se rovněž ztrácí v zeleni. „Častým problémem jsou nevyjasněné majetkové vztahy a nedostak financí,“ říká Pavel Mach z Národního památkového ústavu.

Změny k lepšímu se snad brzy dočká jedna z nejznámějších památek v okolí Kuksu, Braunův Betlém. Ten by se měl začít restaurovat příští rok.