Novou podobu Štvanice ukáže architektonická soutěž

Praha – Jak má vypadat pražský ostrov Štvanice, mohou navrhnout architekti v soutěži vyhlášené magistrátem. Soutěž bude dvoukolová, město se jí chce inspirovat při revitalizaci Štvanice, jejíž první etapa má stát až půl miliardy korun.

První kolo architektonické soutěže potrvá do 21. prosince, kdy účastníci odevzdají ideový návrh. Tři až deset z nich potom postoupí do druhého kola, kde autoři své vize rozpracují a upřesní. Vítěze vybere komise na začátku května, v polovině měsíce pak výsledky zveřejní. Všechny návrhy si potom bude moci prohlédnout široká veřejnost na výstavě.

Návrhy posoudí devítičlenná porota složená z pražské radní Aleksandry Udženije, primátorského náměstka Tomáše Hudečka, magistrátního úředníka Petra Svobody a architektů Romana Kouckého, Josefa Pleskota, Miroslava Cikána, Jakuba Kynčla, Jakuba Fišera a Martiny Forejtové.

Podmínky soutěže schválila městská rada, Česká komora architektů je prohlásila za regulérní, soutěž tak je vyhlášena. „Cílem urbanisticko-architektonické soutěže je nové definování ostrova Štvanice, s ohledem na maximální využití potenciálu Vltavy a jejích nábřeží a ostrovů, které jsou důležitou součásti veřejného prostoru města,“ uvedla mluvčí komory architektů Markéta Pražanová.

Návrhy mají být vytvořeny s ohledem na místo, kde by mohly být uskutečněny, a jeho historii. Štvanice má být celoročně využitelná ke sportovním i kulturním akcím i odpočinku. Dostupná by měla být pěšky, městskou hromadnou dopravou, na kole a automobilem.

Ostrov Štvanice o rozloze 14 hektarů leží mezi Holešovicemi a Karlínem, jeho středem prochází Hlávkův most se Severojižní magistrálou a Negrelliho viadukt s pražsko-drážďanskou dráhou. Administrativně je součástí Prahy 7. Název ostrova upomíná na hony (štvanice), které se na něm konaly v 19. století. Postupně se ale stal jedním z center pražského sportu. Od 30. let minulého století na něm stál zimní stadion, který – ač památkově chráněn – byl loni zbourán. Na ostrově je také tenisový areál založený již před zimním stadionem, jeho současná podoba je z 80. let. U ostrova je i jez se zdymadlem a vodní elektrárna.