Lázně Darkov v ohrožení, ubývá jim pacientů

Ostrava - České lázně přicházejí o pacienty. Od října začala platit nová vyhláška, která zpřísňuje podmínky, za jakých pobyty hradí zdravotní pojišťovny. Například Lázním Darkov na Karvinsku kvůli tomu klesl počet pacientů o třetinu. Historickou část komplexu tak musí uzavřít. O práci přijde šedesát lidí.

Nápis „Nehlučte – ticho léčí“ u bazénu s jodobromovou vodou, která je základem léčby v darkovských lázních, budou v nejbližších měsících číst jen stavební dělníci. Jestli se k nim na jaře přidají i pacienti, zatím vedení lázní neví. „Nemůžeme garantovat, že to takto bude, protože to bude záviset na počtu klientů, kteří budou vysíláni prostřednictvím zdravotní pojišťovny. Od toho se bude otevření komplexu odvíjet,“ vysvětluje obchodní ředitelka Lázní Darkov Petra Filipová. 

Lázně Darkov mají za sebou sto čtyřicet pět lázeňských sezon, do žádné z nich ale nevstupovaly s takovou nejistotou jako letos. Uzavření historické části lázní, kde bylo dvě stě sedmdesát lůžek, znamená také propouštění. Výpovědi dostalo šedesát ze stovky zaměstnanců. Někteří lidé se už přihlásili na úřadu práce, jiní zatím nové místo hledají sami. „Zatím je to kolem deseti zaměstnanců, kteří měli smlouvu na dobu určitou. Předpokládám ale, že zbývající zaměstnanci přijdou až po vypršení odstupného v lednu příštího roku,“ říká ředitel Úřadu práce Karviná Radek Foldyna. 

Šance, že by našli novou práci, je na Karvinsku prakticky nulová. Uplatnění v novém objektu lázní našli jen zdravotníci. „Dovedu se vžít do toho, kdyby se to stalo mně, jak bych si to bral. Je pochopitelné, že ti lidé z toho nebyli šťastní,“ upozorňuje na nelehkou situaci propouštěných zaměstnanců bývalý lékař Lázní Darkov Karel Charvát. 

Lázně Darkov patří k nejstarším jodovým zařízením v Evropě. Jestli ještě na lavičky v rozlehlých lázeňských parcích usednou pacienti, bude jasné nejdříve v dubnu.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)