Soud nařídil referendum o radnici Prahy 7

Praha – Obyvatelé pražských Holešovic a východní Bubenče rozhodnou o tom, kde budou mít radnici, v referendu. Vedení sedmé městské části sice návrh na referendum zamítlo, jeho uspořádání mu však nařídil Nejvyšší správní soud. Hlasování bude 11. a 12. ledna 2013.

Soudně nařízeno bude referendum poprvé, řekla k holešovickému případu mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. K Nejvyššímu správnímu soudu se případ dostal poté, co Přípravný výbor pro konání místního referenda v Městské části Praha 7 za nepředraženou radnici neuspěl s požadavkem na referendum na obvodním úřadu ani u městského soudu. Radnice tvrdila, že otázky, které mají být v referendu položeny, nebyly správně formulovány. To potvrdily i odborné posudky. „Snažili jsme se vše udělat správně a v souladu se zákonem,“ uvedl starosta Prahy 7 Marek Ječmének. NSS ale referendum nakonec vyhlásil, protože došel k závěru, že otázky jsou položeny jednoznačně a jejich znění neodporuje zákonu.

Soud označil místní referenda za demokratickou pojistku na místní úrovni politického rozhodování. Je podle něj důležité, aby voliči mohli jasně vyjádřit svůj názor na různé kontroverzní projekty a další problémy lokální komunity. „Pokud zastupitelstvo obce takovou možnost odmítá a snaží se, aniž jsou pro to zákonné důvody, všemi dostupnými prostředky zablokovat místní referendum na základě iniciativy občanů, může to být zároveň signálem, že je 'cosi shnilého v království dánském',“ uvedl soudce zpravodaj Josef Baxa.

Pod výzvu k vyhlášení referenda se spolu se zástupci sdružení Letná sobě a Praguewatch, opoziční Strany zelených, TOP 09 a také KDU-ČSL podepsalo více než 4000 lidí. „Rozhodnutí pro nás znamená obrovskou úlevu. Potvrdila se tak naše původní přesvědčení,“ komentoval rozhodnutí soudu opoziční zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský, který je členem přípravného výboru. Mluvčí obvodního úřadu Prahy 7 Martin Vokuš potom oznámil, že se radnice k soudem vyhlášenému referendu zatím nevyjádří a počká, než jí přijde oficiální stanovisko.

Navržené otázky pro referendum:

  1. Souhlasíte s tím, aby celkové náklady na pořízení sídla Úřadu Městské části Praha 7 (včetně případných přidružených organizací nesouvisejících přímo s provozem Úřadu Městské části Praha 7) byly omezeny částkou 500 milionů korun včetně DPH a případných úroků?
  2. Jste pro zrušení dosavadního procesu výběru sídla Úřadu Městské části Praha 7 a pro vyhlášení nového výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách nebo koncesního zákona s preferencí výstavby na vlastním pozemku Městské části Praha 7?
  3. Jste pro to, aby byl výběr řešení sídla Úřadu Městské části Praha 7 proveden tak, že hodnotícími kritérii bude zejména ekonomická výhodnost a dopravní dostupnost pro občany MČ Praha 7?
  4. Jste pro to, aby byla na architektonické řešení sídla Úřadu Městské části Praha 7 vyhlášena veřejná architektonická soutěž podle pravidel České komory architektů?

Radnice Prahy 7 dnes sídlí v paláci někdejší Dělnické úrazové pojišťovny na nábřeží Kapitána Jaroše. Pronajatou ji však má pouze do roku 2015. O místě, kde budou úředníci a komunální politici sedět potom, chtělo vedení městské části rozhodnout samo. Kvůli obavám z předražení však vznikla iniciativa požadující vypsání referenda o nové radnici.

Zatím se městská část rozhoduje mezi projekty Argentinská hvězda, kterou chce postavit společnost PPF Real Estate, a Mercury Tower firmy Argentinská 38. Obě budovy stojí, resp. budou stát, v Argentinské ulici, lidé potom budou chodit na úřad buď k tržnici, nebo k nádraží. Podle starosty Prahy 7 Marka Ječménka obě firmy srazily ceny, za které jsou ochotny budovy prodat. PPF Real Estate by za Argentinskou hvězdu nyní chtěla 697 milionů korun, což je o 65 milionů méně než v původní nabídce. Argentinská 38 nabídla Mercury Tower za 845 milionů, nedávno ale podle starosty snížila cenu na polovinu. Očekává se ještě nabídka od společnosti Holešovický trojúhelník, která na pozemku Prahy 7 staví administrativní projekt Galerie Stromovka. Kdyby nakonec uspěla, chodilo by se na úřad k Výstavišti.