Radomyšl dostala zprávu z roku 1930

Radomyšl (Strakonicko) – Při opravě kopule kostela sv. Martina v Radomyšli našli stavbaři schránku s dokumenty z roku 1930. Byly značně poškozené, ale díky restaurátorce muzea ve Strakonicích je rozluštili. Zjistili, že život lidí tehdy provázely stejné problémy jako dnes.

Popis života v Radomyšli před osmdesáti lety je podrobný a podobností s dnešní dobou je hodně. „Hovoří tam o krizi, tu máme dnes také, hovoří o nezaměstnanosti, tu máme dnes také. Historie se skutečně v cyklech opakuje,“ potvrdil starosta Radomyšle Luboš Peterka (BEZOP).

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

I stav kostelní věže, ve které byl dopis uložený, byl tehdy stejný. Opravovala se, protože hrozilo, že spadne. Vzkaz budoucím generacím zanechal kronikář Radomyšle a učitel místní školy Václav Valenta. Stejný rukopis, podpis i důkladnost. Nestačil mu papír. „Uzavřel to tím, že pro nedostatek místa končí, a loučí se: Budoucím pokolením zdar!“ poukázala restaurátorka Nela Vadlejchová. Popisuje politiku, mezilidské vztahy, drahé životní náklady. Z textu je zřejmé jeho tehdejší rozpoložení: Václavem Havlem pojmenovaná blbá nálada. „Přijde mi, že to vidí dost bezvýchodně. Kdyby věděl, že ho čeká ještě další válka!“ pokračuje restaurátorka.

Stačilo málo a z jeho podrobné analýzy situace v roce 1930 nic nezbylo. „Když mi to pan starosta přinesl, bylo to zmačkané, napadené plísněmi a dost špatně čitelné. Ale nakonec se to podařilo,“ dodala Nela Vadlejchová a Luboš Peterka doplnil: „Skončí v archivu. Ale kopii a jeho přepsaný obsah určitě umístíme do schránky ještě s naším vzkazem zpátky na věž.“

Dřív nebo později je oba zase někdo najde.