Radní odsouhlasili záměr Prahy převzít čtyři nemocnice

Praha - Pražští radní udělali první krok k možnému převzetí čtyř zdravotnických zařízení do majetku města. Uvedla to mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Se záměrem převzít zařízení souhlasili, město si kvůli tomu nechá zpracovat studii proveditelnosti. Praha chce získat Thomayerovu nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, podolskou porodnici a psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. Nemocnice by mohla převzít v roce 2015.

Podle primátorského náměstka Ivana Kabického (ODS) by Praha mohla nemocnice převzít k 1. lednu 2015. Nemocnice by plnily úlohu krajských zdravotnických zařízení, zároveň by v nich ale zůstala pracoviště, která mají celorepublikový význam. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po jednání rady řekl, že město může proces kdykoliv přerušit.

Úvahy o převzetí pražských nemocnic městem už si vysloužilo kritiku. Přichází z různých stran, které se shodují, že na provoz zdravotnických zařízení nebude mít magistrát dost peněz. „Praha to finančně nezvládne a do budoucna bude hrozit, že bude pronajímat nebo předávat provoz těchto zdravotnických zařízení do rukou některých lobbistických skupin,“ řekla opoziční zastupitelka Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). Vedení města slibuje širokou diskusi o svém záměru. „Vznikne široké diskusní portfolium všech odborníků, kteří do toho procesu mohou zasáhnout,“ řekl náměstek Kabický.

Praha nyní začne vyjednávat s ministerstvem zdravotnictví, pojišťovnami i jednotlivými nemocnicemi. Do konce roku vznikne řídící tým ze zástupců všech stran, na začátku příštího roku pak bude zadána studie proveditelnosti, která by měla nastínit vývoj zdravotnických zařízení a odhad potřeb zdravotnické péče v hlavním městě na dalších 12 let.

O převzetí nemocnic se mluví už několik měsíců. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se na březnové schůzce dohodli na tom, že by Praha mohla získat Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a dále nemocnice Homolku a Bulovku. Z původního záměru ale nakonec Nemocnice Na Homolce vypadla, nahradila ji psychiatrická léčebna. Opoziční ČSSD záměr už dříve kritizovala, podle ní hrozí privatizace nemocnic. Primátor to ale odmítl.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)