Městské bazény jsou ztrátové

Karlovy Vary - Provozovatele bazénů a plaveckých center na Karlovarsku trápí malý zájem návštěvníků. Týká se to i nově otevřeného bazénového centra v Karlových Varech. Vůbec poprvé ve své existenci musel na zimu zavřít i známý bazén hotelu Thermal.

Úplně nové bazénové centrum v Karlových Varech je v provozu teprve měsíc. Radnice si od moderního zařízení slibovala mnohem větší úspěch. Návštěvníků je ale málo. „Průměrná návštěvnost se u nás pohybuje v současné době kolem tří set lidí za den. Nejvíce lidí přichází o víkendech,“ uvádí plavčík Bazénového centra Karlovy Vary Ladislav Koudela. „Dnes každý počítá každou korunu a u nás je to hodně znát. My jsme nikdy nebyli takový ten rehabilitační národ, který by chodil neustále plavat,“ vysvětluje jednatel bazénového centra Roman Maleček.  

Téměř žádný městský bazén v Česku se neobejde bez dotací. Na ten karlovarský bude muset město doplácet necelou polovinu z plánovaných patnácti až osmnácti milionů korun ročních nákladů na provoz. Vedení městské společnosti původně počítalo s návštěvností zhruba šesti set lidí za den tak, aby nemuselo žádat radnici o další dotace na provoz bazénu. „Pokud by se provozní obsazenost bazénu ukázala nižší, byly by nižší i tržby, a to by znamenalo i vyšší potřebu peněz,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. 

Ve ztrátě je každý rok i městská společnost Alžbětiny lázně, která mimo jiné provozuje další krytý bazén pro veřejnost. Vloni hospodařila se schodkem přes pět milionů korun. Kvůli poklesu návštěvníků musel vůbec poprvé po třiceti pěti letech na zimu zavřít i třetí, nejznámější karlovarský bazén hotelu Thermal. „Není možné soutěžit se dvěma městskými bazény, které jsou dotovány z městského rozpočtu a ten náš bazén je v mnohamilionové ztrátě,“ uzavírá generální ředitel hotelu Thermal Josef Pavel. 

Provozovatelé bazénů se teď snaží co nejvíc snížit ztráty a lákají návštěvníky na nejrůznější akce a slevy.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)