Ostravská MHD zdraží

Ostrava – Od ledna si za svezení tramvají, trolejbusem nebo autobusem připlatí cestující v ostravské městské hromadné dopravě. Základní patnáctiminutová jízdenka bude o korunu dražší, cena se tedy zvýší z 15 na 16 korun. Hodinová jízdenka bude dražší už o dvě koruny, místo dnešních 24 bude stát 26 korun. Dražší bude i předplatní jízdné, jednozónová jízdenka zdraží ze současných 330 na 360 korun, dvouzónová z 435 na 470 korun. Dopravní podnik také chce omezit výhody pro cestující studenty a seniory, navíc se může zhoršit nabídka spojení.

Město povolilo ostravskému dopravnímu podniku zvýšit ceny jízdného, aby mohlo snížit svůj vlastní příspěvek na veřejnou dopravu. Magistrát napřesrok poskytne dopravnímu podniku o 22 milionů méně než letos kvůli menšímu podílu, který bude nadále dostávat z daní. Dopravní podnik Ostrava přitom počítá s růstem nákladů o 51 milionů korun. Úpravy cen jízdného mají z celkové 73milionové ztráty nahradit asi pětinu.

Kromě zvýšení cen jízdného se v Ostravě připravuje redukce linek. O její přesné podobě společnost zatím nechce hovořit, protože koncepci ještě nemá hotovou.