Sezemičtí se brání bioplynové stanici

Sezemice - Bioplynovou stanici plánuje vybudovat radnice v Sezemicích a Pardubicku. Měla by ekologicky likvidovat vytříděný odpad z domácností či údržby zeleně. Na zařízení za zhruba 280 milionů korun, které má sloužit i okolním obcím, má už město slíbenou evropskou dotaci. Řada místních lidí ale projekt odmítá, bojí se nárůstu dopravy i toho, že se město zadluží. Proti bioplynce se podepisuje i petici.

Nejmodernější zařízení, které bude vyrábět teplo a elektřinu, by měl provozovat svazek obcí a soukromý investor. Sezemice počítají s tím, že by polovinu získaly z evropské dotace, návratnost by pak činila osm až deset let. Veřejný sektor by měl mít ve firmě 49 procent a takzvanou zlatou akcii, která by obcím zaručovala, že nebudou přehlasovány. Kromě efektivní likvidace rozložitelného odpadu, kterou vyžaduje i Evropská unie, by bioplynka měla i finanční přínos. „Poplatky za komunální odpad udržíme na současné úrovni 500 korun ročně za osobu,“ řekl starosta Sezemic Bohuslav Kopecký.

Místním ale chybí informace, jak bude zařízení fungovat, bojí se zadlužení i nárůstu počtu nákladních aut svážejících odpady. Autoři projektu proto rozjeli v rámci přípravné fáze informační kampaň, získali na ni evropskou dotaci v přepočtu bezmála 18 milionů korun. Debatovat se bude nejenom v Sezemicích, ale i v okolních obcích. „Nevymýšlíme žádnou novinku, žádnou velkou inovaci, v západní Evropě to skutečně funguje,“ říká Tomáš Moučka z poradenské firmy IPIefekt.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ani nadměrné dopravní zátěže se obyvatelé Sezemic prý nemusí bát. „Zátěž je spočítána zhruba na 15 aut denně na těch frekventovaných silnicích, kde jezdí stovky aut, čili to není významné navýšení,“ tvrdí Jan Habart z České zemědělské univerzity v Praze.

Sezemiční ale začali proti stavbě sepisovat petici, podepsalo se pod ni zatím 400 lidí. Podle zástupce petičního výboru Miloslava Nováka je to pro vedení města signál, že lidé celou věc berou vážně a na oplátku čekají, že jejich názor také bude brán vážně. Starosta na setkání slíbil, že o stavbě nakonec rozhodnou v referendu sami občané.