Oprava hráze nejmenší přehrady jizerskohorské soustavy jde do finále

Liberecko – Před nástupem zimy se finišuje s opravou hráze Mlýnice na řece Jeřici na Liberecku. Právě tato přehrada utrpěla během bleskových povodní v roce 2010 milionové škody. Přetekla a hrozilo její protržení. Vodohospodáři jí pak jenom provizorně opravili a celková rekonstrukce, včetně odbahnění probíhá právě teď.

Sací bagr už ze dna přehrady Mlýnice dostal tolik bahna, kolik šlo. Řádově tisíce kubíků. Nyní přišli na řadu potápěči, v kalné vodě musejí postupně vyměnit celé zařízení na přečerpávání vody. To je uvnitř hráze a pořádně zrezivělé. „Pracovní čas jsou dvě hodiny. Samozřejmě to záleží na hloubce, tedy na délce dekomprese,“ vysvětlil jeden z potápěčů František Tejkl a vedoucí potápěč Michal Procházka doplnil: „Proti každé věži přehrady je asi 20 metrů dlouhý tunel, kterým se projde. A ve věžičce potom začíná demontáž.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Při bleskové povodni před dvěma lety brala rozbouřená Jeřice pod přehradou v Nové Vsi celé domy. Pak už nedokázala vodu zadržet ani samotná Mlýnice a přetekla. Obrovský tlak ale tehdy 104letá hráz jako zázrakem vydržela. Voda pouze vymlela podloží. „V republice poprvé se stalo, že by voda přešla přes korunu hráze a vymlela předprsí,“ uvedl hrázný přehrady Mlýnice Jiří Valeš. Odbahnění a oprava hráze, včetně technického zařízení, přijde na téměř 22 milionů korun. Nejmenší přehrada jizerskohorské soustavy po ní prý ale vydrží dalších sto let.

Celková rekonstrukce přehrady začala na jaře, hotová bude na konci listopadu.