Rodiče s dětmi sledovali provoz v Chrudimi, vznikla studie k dopravním změnám

Chrudim – Rodiče spolu s malými dětmi pomohli chrudimské radnici v přípravě změn, které povedou k bezpečnějšímu provozu v rizikových zónách. Od léta rodiny sledovaly dopravu ve městě a poté upozornily odborníky na reálné nástrahy v konkrétních místech. Výsledkem spolupráce je dopravní studie, kterou děti předaly politikům. Chrudim se podle doporučení začne řídit v závislosti na penězích.

Děti z Mateřské školy Na Valech spolu s rodiči nejčastěji upozorňují na málo přehledná místa pro přecházení, chybějící ostrůvky nebo nebezpečné zúžení vozovek. V rámci grantového projektu Nadace partnerství jejich zkušenosti posloužily projektantovi ke zpracování dopravní studie. „Rodiče s dětmi například počítali projetá auta v naší lokalitě. Děti dostávaly domů mapy a tam s rodiči vytipovávaly místa, která jsou nebezpečná,“ přiblížila učitelka Gabriela Hrubá.

Návrhy už převzali zástupci chrudimské radnice. Sami přiznávají, že jedním z problémů je střídání nebezpečně zúžených vozovek a širokých silnic, které řidiče svádí k vyšší rychlosti. Návrhy proto počítají s dělícími ostrůvky, bezpečnějšími chodníky nebo dvěma okružními objezdy. „Budeme studovat ta místa, která by šla řešit s minimem finančních nákladů. Ve velmi krátké době uvidíme, co z toho můžeme využít,“ zmínil starosta Petr Řezníček.

O navrhovaných úpravách musí město jednat například s krajem - jakožto majitelem části silnic. Nové kruhové objezdy a ostrůvky by se v Chrudimi měly objevit postupně podle toho, jak město vyjde s finanční zásobou.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)