Hořlavé odpadky musí z Arnoltic – ale kdo je odveze?

Bulovka (Liberecko) – Po dvou požárech jsou lidé v Arnolticích u Bulovky na Liberecku stále nervóznější. Hořely dvě nelegální skládky odpadů, podle hasičů je někdo zapálil. V okolí osady jsou přitom ještě další. Majitel pozemků, který odpad dovezl, není k dohledání. Bez jeho souhlasu ale nelze odpad odstranit.

Firma Nisa Recycling, která kdysi dovezla k Arnolticím tuny odpadu z Německa, dostala již vysoké pokuty od České inspekce životního prostředí. Její zástupci však s úředníky nemluví a pokuty zůstávají nezaplacené. Teď dvě její skládky vyhořely – podle hasičského vyšetřovatele na ně někdo přišel s otevřeným ohněm, zda je zapálil úmyslně, zjišťují kriminalisté.

Vyhořelý odpad i ten, který zůstává netknutý, by podle úřadů měl zmizet. Nikdo ale neví, jak k tomu majitele přinutit. Firmu Nisa Recycling vlastní občan Moldavska a toho se nedaří zastihnout. „Ani nevím, jestli toho člověka někdy někdo viděl. Takže těžko říct, jaký bude další postup,“ podotkla starostka obce Bulovka, jejíž místní částí Arnoltice jsou.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Bez souhlasu majitele není možné, aby odpad z pozemků u Arnoltic odvezl někdo jiný. Možným řešením by tak bylo vyvlastnění v zájmu životního prostředí. „Bude snaha všech orgánů, aby co nejdříve byly odpady odtud odvezeny,“ zdůraznila Miluše Hránská z liberecké pobočky ČIŽP.

I v případě vyvlastnění ale zůstává řada otázek. Hlavně ta, kdo by likvidaci odpadu zaplatil. Půjde o náklady v řádech minimálně statisíců korun, například obec přitom upozorňuje, že tolik peněz nemá.