Turbína lipenské elektrárny se navždy zastavila

Lipno nad Vltavou – Jedno ze dvou pomyslných srdcí lipenské vodní elektrárny se po půlstoletí provozu zastavilo. Energetici zahájili generální opravu elektrárny a jednu obří Francisovu turbínu vymění. Zatím ji rozebírají a vykopávají z betonu. Štáb České televize se s nimi jako jediný spustil do nepřístupných míst. Výměna turbíny si vyžádá 200 milionů korun, potrvá rok. Zatím se kvůli jejímu odstavení sníží produkce elektrárny.

Turbína končí svoji práci po 53 letech. Při jejím rozebírání zprvu spolupracovala desítka techniků, kteří nejprve odstranili plášť i vinutí. „Musí se sundat horní hvězda, na které visí celé soustrojí,“ přiblížil technik František Šmídek. Později vystřídaly sílu techniků dva jeřáby, které zvedly 210tunový rotor turbíny. Naložily ho do nákladního výtahu, který potom půl hodiny přepravoval mamutí součástku na povrch.

Technici se zatím vydali pod oběžné kolo. Dostali se tam poprvé – a také naposled. Hřídel, kterou oddělili, skončí ve šrotu stejně jako některé další části. Jakmile pohyblivé části technici rozeberou, spustí pod zem sbíječky. Spirálu musí do konce roku z betonu vysekat, potom položí novou. „Pro stavaře to bude velký oříšek a pro strojaře také,“ podotkl vedoucí elektrárenského provozu Bedřich Kučera.

Zatímco se bude turbína vyměňovat, druhá zůstane v provozu. Kvůli polovičnímu snížení kapacity však museli vodohospodáři upravit odtok z přehrady. „Šli jsme s hladinou na zimu níže, než bývá obvyklé,“ upřesnil ředitel Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Lipenská elektrárna je v provozu od roku 1959. Její dvě turbíny mají instalovaný výkon po 60 megawattech, využívána je především k výrobě špičkové energie. Podle údajů ČEZu dokážou turbíny najet na plný výkon za 226 sekund.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)