Ve Dvoře Králové podražila voda

Dvůr Králové – Od listopadu provozuje vodovody a kanalizace ve Dvoře Králové město prostřednictvím vlastní firmy. Pro třetinu tamních odběratelů to však znamená skokové zdražení vody. Proto s novými cenami nesouhlasí a tvrdí, že kalkulace, kterou jim městská firma předložila, není v pořádku.

Nasik Kiriakovský vaří ve Dvoře Králové pivo. Je jedním z patnácti stovek odběratelů, kteří měli smlouvy s bývalým provozovatelem vodovodu. Ze dne na den mu radnice zvedla cenu vody o více než 10 procent. Třeba za stočné zaplatí nejvíc v kraji. „Platili jsme doposud 33,80, teď to bude 45,20. Do výrobní kalkulace piva se potom takováhle cena určitě musí promítnout!“ uvedl pan Nasik Kiriakovský. Když ho zajímalo, proč má městu platit víc než předtím soukromé firmě, musel pro kalkulaci až k řediteli městského podniku. „Rozdíl ceny určitě vychází z toho, že VAK neplatil čistírně odpadních vod. Dále se odpovědně nestaral o vodohospodářskou infrastrukturu,“ snaží se vysvětlit místostarosta Dvora Králové Dušan Kubica (ČSSD). Nasik Kiriakovský se však podivuje: „Ta kalkulace je pro mě nepochopitelná. Připojištění pro zaměstnance, je tady dokonce sociální fond rehabilitace!“

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Podle této kalkulace zdejší lidé v ceně vody zaplatí třeba také 9 milionů za pronájem potrubí, které ovšem město pronajímá samo sobě. A ani do budoucna nemá město jasnou představu, kam budou ceny vody směřovat. „Budeme celkový stav v průběhu příštího roku vyhodnocovat a podle provozu uvidíme,“ dodal místostarosta Kubica.

Cena za m³ vody ve Dvoře Králové – 72 korun a 10 haléřů – zhruba odpovídá republikovému průměru. Třeba v sousedním Trutnově však lidé platí o 14 korun méně.