Liberecký kraj zavádí některé spoje na zavolání

Liberec – Autobusy na zavolání zavádí Liberecký kraj na 17 málo využívaných linkách. Pokud si lidi spoj včas neobjednají, nepřijede. Hejtmanství tak chce ušetřit, ročně totiž doplácí na tento druh dopravy čtvrt miliardy.

Z Dubé na Českolipsku bude pět linek vyrážet jen v případě, že si je lidi zavolají. Podle dopravce i místní starostky není nic neobvyklého, když v autobuse jedou třeba jen dva cestující. Dřevčice jsou pět kilometrů od Dubé. Žije tu necelá stovka obyvatel. Koloniál je už roky zavřený a není tu ani lékař. Za vším tak místní cestují právě do Dubé. Teď se bojí, že se spojení zhorší.

Podle krajského koordinátora dopravy jsou ale autobusy na zavolání jediným způsobem, jak nevyužívané linky zachovat. Jde prý jen o zvyk, a pokud si spoj objedná třeba i jediný cestující, autobus vyrazí. „Autobus je potřeba objednat v dostatečném předstihu, nejpozději 30 minut před pravidelným odjezdem toho spoje ze zastávky,“ informoval zástupce ředitele společnosti KORID LK Otto Pospíšil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Změny začnou platit 9. prosince. Krajský koordinátor dopravy bude systém vyhodnocovat průběžně každý měsíc a případným změnám se prý nebrání.