Kanalizace je drahá, obec lidem přispěje na domovní čističky

Česká Lípa - V Častolovicích u České Lípy nebudou stavět kanalizaci za 50 milionů korun. Místo toho přispěje českolipská radnice majitelům domů na domovní čistírny odpadních vod. Ušetří tak desítky milionů korun, uvedla mluvčí radnice Kristýna Brožová. Pro čtyřicetitisícové město je to pilotní projekt, který chce použít i pro další vesnice.

„Vyřešit problém s chybějící kanalizací v Častolovicích i dalších přidružených obcích České Lípy je naprosto nutné. Je potřeba ochránit životní prostředí, které se i kvůli houstnoucí zástavbě neustále zhoršuje,“ uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle (TOP 09). Radnice původně zvažovala, že do vesnice vzdálené od města tři kilometry vybuduje kanalizaci.

„Po dlouhých jednáních se Severočeskou vodárenskou společností jsme ale bohužel zjistili, že je akce pro město finančně neúnosná,“ řekl místostarosta. Podle Brožové by postavení kanalizace stálo zhruba 50 milionů korun, na domovní čistírny vydá radnice maximálně pět milionů korun. Pokud se pilotní projekt osvědčí, chce radnice stejný postup zvolit například pro Manušice, Vlčí Důl, Vítkov nebo Dobranov. 

Dotaci dostane zhruba 50 domů

O dotaci budou moci lidé z Častolovic žádat v příštích dvou letech, přesné podmínky ještě radnice nestanovila. Nárok na peníze by ale podle Brožové měli mít majitelé zhruba 50 domů. Radnice žadatelům poskytne maximálně 100 tisíc korun. „Pokud bude výstavba dražší, bude si ji muset majitel domu doplatit sám,“ dodala mluvčí. Podle zjištění města vybudování domovní čistírny vyjde na 70 až 150 tisíc korun.

Na severu Čech, kde působí Severočeská vodárenská společnost, obdobné řešení před rokem použili v Mšeném-lázních na Litoměřicku. Postavit kanalizaci do všech podřízených vesnic by stálo asi 120 milionů korun, a tak vybudovali jen jeden pětikilometrový kanalizační výtlak do Podbradce za devět milionů. Odpad z domovních jímek k němu vozí obecní fekální vůz.