Colloredo-mansfeldský vánoční strom zdobí Staroměstské náměstí

Praha – Na Staroměstském náměstí v Praze stojí vánoční strom. Mnohahodinová akce začala na předměstí ve Stodůlkách, kde kamion se smrkem dlouhým 22 metrů a širokým 5 metrů parkoval od neděle, pokračovala v pražských ulicích a vyvrcholila vztyčením stromu na místě, které se na celé Vánoce stane jeho domovem. V příštích dnech dostane ozdoby, aby se mohl v sobotu večer k začátku adventu rozsvítit.

Vánoční strom daroval Praze Jerome Colloredo-Mansfeld ze svého lesa nedaleko Holoubkova. O jeho uříznutí se v sobotu postaral mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček, následovala cesta na západní okraj Prahy. Poslední část poutě 28metrového smrku začala dnes v noci, když se americký kamion se vzácným nákladem pohnul ze Stodůlek.

„Tento strom, který bude postavený na náměstí, na němž tehdy žili prarodiče mé manželky, je proto malý symbolický znak naší vděčnosti. Těší mě, že mohu tímto malým darem poskytnout městu, jeho obyvatelům a návštěvníkům nepatrný příspěvek,“ uvedl Colloredo-Mansfeld.

Přeprava vánočního stromu
Zdroj: ČT24

Cesta prázdným městem na Staroměstské náměstí trvala nadměrnému nákladu asi hodinu. Kvůli délce, ale i pětimetrové šířce nákladu bylo velmi riskantní zejména odbočování na křižovatkách a průjezd úzkými místy. Na náměstí potom převzal strom do své péče jeřáb. Cílem bylo postavit smrk do připraveného otvoru. „Tady je práce jak na letišti, to není úplně běžné,“ poznamenal jeřábník Petr Vávra. Zatímco jeřábník strom zvedal, jeho spolupracovníci uvolňovali jeho větve a na strom připínali jistící ocelová lana a betonová závaží, která budou zajišťovat jeho stabilitu.

Přeprava vánočního stromu
Zdroj: ČT24

Vztyčení stromu trvalo nakonec tři hodiny, operaci sledovalo několik desítek lidí. Smrk skončil tam, kde měl, může tak začít jeho zdobení, které má přijít na milion korun. Na Staroměstském náměstí stráví více než měsíc. Trhy, jejichž dominantou bude, potrvají od 1. prosince do 1. ledna.

Vánoční strom pro Prahu (zdroj: ČT24)