Na Nový rok nelze navštívit všechny

Tábor - V Husitském muzeu v Táboře začala výstava Novoročenky, vánoční přání jinak. Ke konci roku patří přání už od 17. století, jenom u nás se označují zkratkou PF a v šikovných rukou se z nich stávají umělecká díla. Nejstarším exemplářem na výstavě je vánoční přání kominíků z roku 1848, k vidění jsou tu novoročenky manželky prezidenta Hany Benešové či výtvarníka Jiřího Wintra Neprakty.

Návštěvníci se seznámí s historií novoročních blahopřání a zároveň mají možnost nahlédnout do pracovny známého regionálního archeologa Josefa Švehly (18611934), do prostředí, v jakém se tehdy novoročenky psaly.

Posílal místo sebe novoročenky

Najdou zde i kopii nejstarší české novoročenky, dočtou se, že o popularizaci novoročních blahopřání se zasloužil hrabě Karel Chotek. Na počátku 19. století začal v novoročních gratulacích psát zkratku PF (pro štěstí, francouzsky pour féliciter). Novoročenky používal z praktických důvodů - jako omluvenku. „Za to, že nestihne navštívit všechny na Nový rok, posílal místo sebe novoročenky,“ vysvětluje Petra Fetrová, kurátorka výstavy.

Jeden ze sálů muzea představuje novoročenky jako výtvarné, především grafické dílo. Zájemci se seznámí s devíti technikami - třeba s akvatintou, suchou jehlou, leptem či dřevorytem. Doplněné jsou ukázkami novoročenek a také nástroji, které se k jejich tvorbě používají - rydla, válečky, hladítka i lis.

Návštěvníci tu také mohou vejít do vánočně vyzdobené jídelny z počátku 20. století, kde se novoročenky obvykle četly. Výstava tak zprostředkovává návštěvníkům přání k Novému roku z mnoha stránek.

O novoročence přemýšlet několik měsíců

Exempláře pocházejí ze sbírek Husitského muzea v Táboře a z osobní sbírky místní výtvarnice Marie Michaely Šechtlové. „Jsou lidé, kteří na novoročence přemýšlejí a pracují několik měsíců. Když se člověk nepodívá na rok, tak má u mnoha pocit, že jsou letošní,“ podotýká ke své sbírce Šechtlová.

V sobotu 15. prosince bude pro děti připravena dílna na výrobu novoročenek. Zvídavé návštěvníky čeká povídání s výtvarnicí o grafických technikách.

NOVOROČENKY, VÁNOČNÍ PŘÁNÍ JINAK/ 28. listopadu 2012 - 12. ledna 2013 / Stará táborská radnice, Žižkovo náměstí / středasobota od 9:00 do 17:00

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)