Nejzadluženější obec v ČR požádá ministerstvo o 33,5 milionu

Prameny (Chebsko) - 130 obyvatel a rekordní dluh kolem 100 milionů korun - to jsou Prameny na Chebsku. Aby se jako nejzadluženější obec v Česku dostaly z bezvýchodné situace, požádají ministerstvo financí o pomoc. Obec by od ministerstva chtěla získat celkem 33,5 milionu korun. K tomuto závěru dospělo její zastupitelstvo. Podle zástupce ministerstva financí je nezbytnou podmínkou pro jednání o pomoci jasná dohoda mezi obcí a všemi věřiteli.

Obec měla na počátku roku dluhy přes 103 milionu korun. V květnu bylo po dvouleté pauze zvoleno nové zastupitelstvo, které začalo ihned jednat s věřiteli. Peníze chce 15 firem a institucí. Ty teď podle starostky Michaly Málkové slíbily, že obci prominou veškeré úroky a další poplatky vzniklé dlouhodobým nesplácením závazků. To by znamenalo snížení dluhů zhruba na 33,5 milionu korun. „Pro nás je klíčové, aby obec měla dohodu se všemi věřiteli, pak jsme ochotni jednat o návratné finanční výpomoci,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

Obec kvůli dluhům přišla o veškerý majetek. Dva roky byla pod správou ministerských úředníků. „Obecní osvětlení svítí jen část noci, obec nemá na kontejnery, kulturní život v obci není žádný,“ uvedla Málková.

Za vším stojí jeden neúspěšný projekt. Prameny v polovině devadesátých let investovaly do pozemků a zkušebních vrtů minerální vody s tím, že její stáčení bude obci vydělávat miliony. Nakonec se ale nenašli investoři. Náklady na přípravné práce zatížily obec natolik, že nakonec prakticky veškeré příjmy obce šly na dluhy. Prameny přišly o většinu likvidních nemovitostí a prodána byla i radnice.

Peníze by ministerstvo financí mohlo poskytnout jako bezúročnou půjčku. Obce ministerstvu navrhla, že by devět milionů korun státu po deset let splácela. Více asi nebude schopna. Roční rozpočet Pramenů je asi 1,8 milionu korun, řekla Málková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)