Výstava: Praha 1 revitalizuje Václavské náměstí i park Kampa

Praha – Václavské náměstí, Vrchlického sady nebo park Kampa jsou místa, která mají být budoucí chloubou Prahy 1. Městská část a magistrát připravují jejich rozsáhlou proměnu, očekávaný výsledek je možné spatřit na výstavě Budoucnost a přítomnost Prahy 1. Představuje zhruba dvacet rozvojových projektů, které městská část připravuje na nejbližší období.

Revitalizace Václavského náměstí je navržena již déle než šest let, podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého se stále počítá s původním návrhem, ačkoli městská část nedávno začala prosazovat významnou změnu. „Praha 1 stále podporuje verzi projektu Cigler Marani, nicméně Praha 1 na rozdíl od jiných odborníků má vizi takovou, že by to měl být projekt Cigler Marani bez tramvají ve středovém pásu,“ vysvětlil starosta. Připomněl přitom, že městská část navrhla pro tramvaje alternativní trasu, která by stejně jako navržená trať na náměstí odlehčila přetížené dráze v Ječné ulici.

Obnovené Václavské náměstí se má stát veřejným prostorem, který v centru Prahy chybí, míní Lomecký. „Víte o přeplněných ulicích na Starém Městě. My jsme už v letošním roce přistoupili k uzavření dolní části Václavského náměstí, to se osvědčilo, ale pochopitelně to není cílový stav,“ podotkl. Ve středovém pásu by se potom mohly konat výstavy, tramvaje by naopak podle starosty plán narušily. „Přestože někdo tvrdí, že tramvaje jsou městotvorný prvek, tak by tam vznikl jeden dlouhý peron,“ je přesvědčen.

Rozhovor s O. Lomeckým a M. Tichým (zdroj: ČT24)

Další místo, na které se chce Praha 1 zaměřit, je park Kampa. „Rekonstrukce se připravuje už řadu let, aktuálně jsme ale v situaci, že Praha 1 získala územní rozhodnutí a tím pádem padly všechny překážky pro to, aby se rekonstrukce zrealizovala,“ zdůraznil architekt a projektant parku Marek Tichý. Po rekonstrukci má být zachován rekreační charakter parku a zdůrazněna jeho tradiční odpočinková a společenská funkce. „Finální podoba se na první pohled nebude lišit od stávajícího stavu,“ slíbil Tichý.

Praha 1 chce také obnovit Vrchlického sady před novou budovou hlavního nádraží. Městská část o ní začala uvažovat zhruba v téže době jako o přestavbě Václavského náměstí. Zde se ale původního projektu již zřekla. „Byl příliš megalomanský,“ řekl starosta Lomecký. Praha 1 také připravuje rekonstrukci Thun Taxisova paláce.