Armáda je spokojená, muniční sklad firma hlídá jak ostříž

Hostašovice - Ministerstvo obrany trvá na tom, že ostrahu armádních muničních skladů by měla i dál zajišťovat stejná firma jako dosud – Trade Fides. Potom, co jí za rok vyprší smlouva, jí chce další prodloužení spolupráce nabídnout bez výběrového řízení. Mezi nejostřeji hlídané části republiky právě touto firmou patří i muniční základna Hostašovice v Beskydech. Přes šest kilometrů zdvojeného plotu s detektory pohybu a sloupy s kamerami i systémem nočního vidění po celém obvodu je pod důkladným dozorem vojenské policie.

Hostašovice jsou druhý největší muniční sklad v Česku. Má rozlohu 200 hektarů a 33 nejpřísněji střežených objektů. „Naše zabezpečení je na špici nejenom v Evropě, ale v celém světě,“ podotkl ředitel sekce logistiky Generálního štábu AČR Vladimír Halenka. Každá budova má vlastní elektronickou ostrahu včetně infračervené závory. „Za tu dobu, co to střeží vojenská policie, nedošlo ke zcizení žádného prostředku,“ zdůraznil zástupce velitele Vojenské policie Olomouc Pavel Chovančík.

Firma nemá konkurenci, tvrdí armáda

Stejně jako všechny ostatní české zásoby munice, i zde hlídá soukromá firma Trade Fides. Jedna ze dvou smluv jí vyprší příští rok. Armáda je z ní ale tak nadšená, že na další období jí chce dát víc než miliardovou zakázku bez tendru. „Na českém trhu rozhodně není firma, která by byla schopná beze zbytku požadavky vojenské policie a Armády České republiky splnit,“ uvedl zástupce externí auditorské firmy Securitas Lukáš Moravec.

S námitkami přišla už dřív jen auditorská společnost KPMG. Na objednávku ministerstva obrany prověřila předchozí miliardovou smlouvu a tvrdí, že byla předražená. Ministerstvo chce o případné výměně uvažovat nejdřív v roce 2019.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)