Praha má rozpočet, je o trochu skromnější než letošní

Praha – Přes kritiku, která nepřicházela pouze z opozičních řad, schválilo pražské zastupitelstvo rozpočet na příští rok. Počítá s výdaji 44,3 miliardy korun a příjmy 35,7 miliardy korun, z letošního roku převede město do dalšího nevyčerpaných 1,6 miliardy korun. Nejvíce peněz půjde na dopravu – provoz MHD či stavbu tunelového komplexu Blanka. Praha také bude dále financovat protipovodňová opatření nebo bude rekonstruovat Průmyslový palác na Výstavišti.

Navrženou podobu městského rozpočtu pro rok 2013 kritizovali opoziční zastupitelé a také některá občanská sdružení, připojila se však i část zastupitelů koaliční ODS. Zastupitelstvem přesto prošel. Město tak bude mít napřesrok k dispozici 44,3 miliardy korun, z nichž většinu použije na běžné výdaje. Částka určená na investice bude nižší než letos, klesne na 9,28 miliardy korun.

Z 35,74 miliardy korun určených na běžné výdaje půjde více než třetina na dopravu. Většinu těchto peněz dostane za své služby městský dopravní podnik – 10,6 miliardy korun. Ačkoli je tato částka o 359 milionů vyšší než letos, cestující to nepoznají, MHD naopak ujede v roce 2013 méně kilometrů.

Největší investiční akcí Prahy bude v příštím roce stejně jako letos stavba tunelového komplexu Blanka a jeho napojení na Strahovský tunel. Bude stát 5,1 miliardy korun. Do dopravy půjdou i další peníze z investiční části rozpočtu, mimo jiné půjde o 400 milionů, za které chce město postavit hlavní dopravní dispečink na Malovance. Peníze budou také na slíbená protihluková opatření ve Spořilovské ulici (22 milionů) nebo na cyklostezky (25 milionů).

Rozpočet naopak nepočítá se stavbou nové trati metra D ani s výdaji na pěší dopravu, což někteří vystupující kritizovali. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ale řekl, že prostředky na metro D se možná najdou v průběhu roku.

Pražský rozpočet na rok 2013 bude skromnější než ten letošní. Město dostane o 1,5 miliardy méně a zhruba o půl miliardy méně také vydá.