Veselský Panský dvůr v novém kabátě přivítá první návštěvníky

Veselí nad Moravou - Panský dvůr ve Veselí nad Moravou prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Pochází z poloviny 17. století, poslední desítky let ale chátral. Z původně hospodářské budovy teď vzniklo kulturní a turistické centrum. Proměna trvala bezmála dva roky. Veřejnosti se brána stavení poprvé otevře v neděli 2. prosince.

V místech, kde kdysi žili koně a byly uskladněny zemědělské stroje, teď stojí infocentrum, víceúčelový sál a galerie. „Bude tu široká nabídka stálých expozic, potažmo expozice zaměřená na krajová řemesla a tradice, na osobnost Josefa Zimovčáka nebo na historii a současnost Baťova kanálu,“ vyjmenoval ředitel Veselského kulturního centra Michal Blažíček. 

Oprava stála 60 milionů korun a většinu zaplatila Evropská unie. Jenže s neúprosnou podmínkou. Pět let nesmí město na provozu panského dvora vydělat ani korunu. Zájemce z řad obchodníků, kteří chtěli Panský dvůr využít jako výkladní skříň, tak musí radnice odmítat. „Zároveň předpokládáme, že provozní výdaje spojené s řádnou činností takto nově zrekonstruovaného objektu se budou pohybovat na úrovni až 4 milionů korun. A to samozřejmě bude muset v plné režii hradit město,“ konstatoval místostarosta Petr Kolář (nez.).

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Původně hospodářský objekt má bohatou tradici. V polovině 18. století jej hrabě František Karel Chorinský povýšil na správní budovu svého velkostatku. „Jeho součástí byly kromě této budovy, která jediná zůstala, taktéž stáje, sklady, seníky, mlatevny a zbytek plochy byl využíván jako hnojiště,“ popsal starosta Veselí Miloš Kozumplík (ODS).

Město chtělo panský dvůr původně proměnit v podnikatelský inkubátor, tak jako s podobnou budovou naložili v nedalekých Kunovicích. Na tak rozsáhlý projekt ale radnice peníze nenašla.