Krajská zdravotní vybrala dodavatele léků nestandardně, tvrdí konkurence

Ústí nad Labem – Společnost Krajská zdravotní, která zastřešuje nemocnice v Ústeckém kraji, bude pro svá zařízení příští čtyři roky nakupovat léky od firmy ECP. Rámcová smlouva má odhadovanou hodnotu 2,83 miliardy korun. ECP se do soutěže, kterou Krajská zdravotní vyhlásila, přihlásila jako jediná. Další distribuční firmy tvrdí, že měl tendr nestandardní podmínky, proto do něj nešly.

Krajská zdravotní původně oznámila, že podepíše rámcové smlouvy se třemi vybranými firmami. Když se ale do tendru přihlásila pouze ECP, připadla celá zakázka jí. Bude mít marži na každém léku 2,9 procenta plus 500 korun za každou pohotovostní dodávku.

Konkurence kritizuje tendr…

Další distribuční firmy včetně největších společností v oboru do tendru nešly, ačkoli o dokumentaci k výběrovému řízení požádaly čtyři firmy. Jejich představitelé tvrdí, že je odradily podmínky. „Výběrové řízení se nám jevilo jako silně netransparentní, proto jsme nakonec nabídku nepodali,“ řekl ČTK pod podmínkou anonymity ředitel jedné z nejsilnějších distribučních firem na českém trhu. Podobný názor uvedl nezávisle na něm i zástupce další velké firmy. Oba poukázali na přísné kvalifikační podmínky, ale i rozdělení hodnotících kritérií. Krajská zdravotní prý jenom 20 procenty bodů hodnotila cenu, naopak 70 procent bodů připadlo na návrh způsobu poskytování služeb.

Krajská zdravotní ale tvrdí, že byl tendr zcela v pořádku. „Tím, že ostatní společnosti nepodaly nabídku, není princip veřejné zakázky ohrožen. Domníváme se, že není důvod ke spekulacím o komplikacích při dodávkách. Zákonné podmínky byly zcela splněny,“ řekl mluvčí krajem vlastněné akciové společnosti Jiří Vondra.

… i výsledek

Firmy, které se neúčastnily tendru, kritizují i podobu konečné smlouvy. Marže 2,9 procenta podle konkurence rozhodně není výhodnější než u dosavadních dodávek. „Při těchto objemech tržby se nabízí nižší obchodní přirážka,“ uvedl jeden z konkurentů. Pětisetkorunový poplatek za pohotovostní dodávku prý solidní firmy zpravidla velkým zákazníkům neúčtují.

Zástupci vítězné společnosti ale tvrdí opak. „Nabídka se pohybuje v rozmezí zcela standardním v distribuci léčiv. K podmínkám současných dodávek nebo nabídkám konkurence se nemůžeme vyjádřit, nejsou veřejně dostupné,“ uvedl ředitel ECP František Tamaškovič.

Krajská zdravotní vypsala zakázku v dubnu, podle databáze veřejných zakázek vybrala vítěze 14. listopadu. Jedná se tak zřejmě o poslední zakázku, které uzavřelo staré vedení společnosti. O týden později totiž noví představitelé Ústeckého kraje vyměnili čtyři z pěti členů představenstva.