Vlci zabloudili na Šluknovsko

Šluknov - V říjnu blízko hranic s Německem objevili pomocí fotopasti vlka. Pozdější pozorování potvrdila výskyt malé smečky, která občas zabloudí taky na českou stranu. Do oblasti Hohwald sousedící se Šluknovským výběžkem se vzácná šelma dostala patrně z rozšiřující se populace v německé Lužici.

Na východ Německa se vlci vrátili koncem 90. let z Polska a daří se jim tam dobře - jejich počet se stále zvyšuje, v celém Německu nyní žije asi 80 až 160 zvířat, která tvoří minimálně 18 smeček, z toho 13 jich žije právě na území historické Lužice.

Protože v okolí Hohwaldu se množí útoky na hospodářská zvířata, přišly ke slovu fotopasti. Jedna z nich pak 14. října zachytila vlka na dvou fotografiích. O několik týdnů později německý zemědělec vyfotografoval mládě vlka, což je důkazem existence malé vlčí smečky.

Vlky letos zoologové poprvé zaznamenali i v Krkonoších, i když přímé důkazy zatím chybí. Podle mluvčího správy Krkonošského národního parku Radka Drahného sem skupina vlků nejspíš přišla z nedaleké Lužice v Německu, kde vlci volně žijí. Je pravděpodobné, že vlci se budou na severu Čech nadále objevovat a časem si najdou nový domov třeba v Českém Švýcarsku, Lužických či Jizerských horách nebo v Krkonoších. Poslední vlk byl na české straně hor zastřelen v roce 1842.

„Vlci jsou pro naši krajinu důležití. Pomáhají regulovat vysoké stavy spárkaté zvěře. Zejména v případě divokých prasat by byla jejich pomoc více než vítána. Ze Slovenska i odjinud je známo, že tam, kde se vlci vyskytují, se mnohem lépe zmlazují mladé stromky, které jinde spásají namnožení jeleni. Vlci tak pomáhají vytvářet v lesích rovnováhu a lesníkům snižují náklady na budované oplocenky a další umělou ochranu mladých listnáčů a jedlí,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. (zdroj: web Národního parku České Švýcarsko)