Třeboň prodala radnici, teď je ke koupi třikrát dráž

Třeboň (Jindřichohradecko) – Majitelka staré radnice v Třeboni ji prodává. Za historickou budovu chce třikrát více, než před třemi lety zaplatila městu. Taková cena vyprovokovala bouři ve vedení města. Někteří zastupitelé se chtějí obrátit na soud, bývalý starosta odmítá jakékoli pochybení.

Když Třeboňští přestěhovali své úředníky ze staré radnice do nového sídla v někdejších kasárnách, prodali jejich původní působiště za 14 milionů. Teď je znovu na prodej za 42 milionů. Nezměnilo se nic. Kupující nevyšel plán na přestavbu budovy na hotel, a tak je stará radnice spíše o něco málo zchátralejší, než když ji před třemi lety opustili úředníci.

Marie Konětopská, která starou radnici od města koupila, aby ji brzy zase prodala až třikrát dráž, odmítá, že by s nemovitostí spekulovala. „Úmysl stavby hotelu z budovy bývalé radnice nebyl slibem, ale podnikatelským záměrem. Z osobních důvodů jsem se tento záměr rozhodla neuskutečnit,“ sdělila.

Dramatický rozdíl v obou cenách se ale vůbec nelíbí současnému vedení města – tedy bývalé opozici. „Prodat dva domy za cenu 14 milionů v roce 2009 si myslím, že byla velice nízká cena,“ řekl současný starosta Jiří Houdek (KDU-ČSL). Bývalý starosta Jan Váňa (ODS), který seděl před třemi lety v čele Třeboně, tvrdí opak – budova podle něj tehdy měla hodnotu 10 milionů. Konkrétně ale o prodeji radnice hovořit nechce: „Myslím, že jsou důležitější věci pro Třeboň než nějaká pseudokauza, kde paní Konětopská prodává své domy.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nové vedení města uvažuje, že by budovu, kterou úředníci nedávno opustili, koupilo zpět. Požadovaných 42 milionů sice Třeboň nemá, radnice však věří, že cena časem klesne. Potom by mohli pro využití opuštěné historické stavby na náměstí nalézt inspiraci například v nedalekém Jindřichově Hradci. I zde se úředníci ze starého sídla odstěhovali, město chce budovu upravit na galerii.